Σύγκρουση και ευημερία - Γεωπολιτική και ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο - Αναθεωρημένη ελληνική έκδοση

Σύγκρουση και ευημερία - Γεωπολιτική και ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο - Αναθεωρημένη ελληνική έκδοση

Αναθεωρημένη ελληνική έκδοση

Η Ανατολική Μεσόγειος είναι το σημείο συνάντησης της Δύσης και της Ανατολής, του οικονομικού βορρά και νότου, αλλά και τριών μεγάλων θρησκειών: του Χριστιανισμού, του Ισλάμ, και του Ιουδαϊσμού. Λόγω της στρατηγικής της θέσης, έχει αποτελέσει διαχρονικά πεδίο σημαντικών διεκδικήσεων, οι οποίες οδήγησαν ακόμα και σε πολέμους –άμεσους ή δι’ αντιπροσώπων. Τα τελευταία χρόνια, σε αυτές τις διεκδικήσεις ήλθε να προστεθεί μια σημαντική ανακάλυψη: οι υποθαλάσσιες πηγές ενέργειας.

Γεωπολιτικές μελέτες δείχνουν ότι αυτή η νέα ανακάλυψη θα αλλάξει ριζικά τους όρους του παιχνιδιού στην περιοχή, και οι συγγραφείς αυτού του βιβλίου διερευνούν την έκταση των αλλαγών και το εύρος των επιπτώσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνουν τη θεώρηση της Ανατολικής Μεσογείου ως μιας αυτόνομης, «νέας» γεωγραφικής περιοχής, και όχι απλής προέκτασης των τριών ηπείρων –Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής– με στόχο να επιτευχθεί η αρμονία και η ισορροπία μεταξύ των γειτονικών κρατών μέσα από μια νέα θέαση των συμφερόντων τους.

Επιστημονική επιμέλεια αναθεωρημένης έκδοσης: Ανδρέας Στεργίου, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Στο διάστημα που μεσολάβησε από την 1η έκδοση, οι γεωπολιτικές και γεωοικονομικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο υπήρξαν τόσο ραγδαίες που ο κ. Στεργίου, όντας ο μοναδικός Έλληνας από τους 3 επιμελητές, ανέλαβε το έργο της επικαιροποίησης των κειμένων της 1ης έκδοσης και συμπεριέλαβε στην εισαγωγή τα νεότερα δεδομένα.

 

Περιεχόμενα: •Εισαγωγή στην αναθεωρημένη έκδοση του βιβλίου: Οι σύγχρονες γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο •Οι στρατηγικές επιπτώσεις της «Αραβικής Άνοιξης» στη Μέση Ανατολή • Πολιτικές και νομικές πλευρές που αφορούν την έρευνα για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο και την εκμετάλλευσή τους •Η σημασία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της Ανατολικής και Κεντρικής Μεσογείου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης •Αναζήτηση ενός πλαισίου για τη βιώσιμη εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου, το «τρίγωνο της φωτιάς» της Ανατολικής Μεσογείου, και η περίπτωση της θάλασσας της νότιας και ανατολικής Κίνας •Η εξωτερική πολιτική της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ανατολική Μεσόγειο μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου: γεωοικονομικές και γεωπολιτικές παράμετροι •Η «χαλαρή» οιονεί συμμαχία Ισραήλ, Κύπρου, και Ελλάδας •Η Τουρκία και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου: μια ακανθώδης σχέση •Ελλάδα-Ισραήλ-Ανατολική Μεσόγειος: Θα βοηθήσουν οι κοινοί παρονομαστές το τρίτο στάδιο; •Η Αίγυπτος μπορεί να αναστρέψει τη ζοφερή ενεργειακή της εικόνα

 

Οι συγγραφείς του βιβλίου προέρχονται από την ακαδημαϊκή κοινότητα σχεδόν όλων των κομβικών χωρών της Ανατολικής Μεσογείου: Ελλάδας, Τουρκίας, Ισραήλ, Αιγύπτου και Κύπρου.

 

Επιμελητές έκδοσης:

Ο Ανδρέας Στεργίου είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Κιβάντς Ουλουσόι είναι Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και ο Μεναχέμ Μπλοντχάιμ είναι Διευθυντής του Ιδρύματος Χάρι Τρούμαν για την Προώθηση της Ειρήνης στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.

Χαρακτηριστικά
Συγγραφέας Kivanç Ulusoy - Menahem Blondheim
Μετάφραση Κώστας Καρανικολός
Επιμέλεια Ανδρέας Στεργίου
Σελίδες 272
Διαστάσεις 17 x 24 εκ.
Χρώμα Μονόχρωμο
Εξώφυλλο Μαλακό

Γράψτε μια αξιολόγηση

Σημείωση: η HTML δεν επεξεργάζεται!
    Κακή           Καλή

Captcha
  • Κωδικός Προϊόντος: 60030
  • ISBN : 978-960-461-862-0
  • Διαθεσιμότητα: Υπό έκδοση
  • 0,00€

Ετικέτες: Σύγκρουση και ευημερία, Γεωπολιτική και ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο - Αναθεωρημένη ελληνική έκδοση