X, Y & Z - Πώς έσπασε ο κώδικας του Enigma

-10% X, Y & Z - Πώς έσπασε ο κώδικας του Enigma

Πώς έσπασε ο κώδικας του Enigma

Η αληθινή ιστορία από τον ανιψιό του Alan Turing
 
Βασισμένο σε πρωτότυπη έρευνα και σε έγγραφα που βγήκαν πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας, το X, Y & Z: Πώς έσπασε ο κώδικας του Enigma είναι η συναρπαστική ιστορία των ανθρώπων που διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να προφυλάξουν το μεγαλύτερο μυστικό του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Στο μπάνιο ενός βελγικού ξενοδοχείου, ένας Γάλλος αρχικατάσκοπος φωτογραφίζει άκρως απόρρητα έγγραφα –τις οδηγίες λειτουργίας της μηχανής κρυπτογράφησης Enigma. Λίγες εβδομάδες αργότερα, ένας μαθηματικός στη Βαρσοβία αρχίζει να αποκρυπτογραφεί τις κωδικοποιημένες διαβιβάσεις του Τρίτου Ράιχ και βάζει τα θεμέλια για την επιχείρηση αποκρυπτογράφησης στο Μπλέτσλεϊ Παρκ. Η συνεργασία ανάμεσα στη Γαλλία, τη Βρετανία και την Πολωνία παίρνει την κωδική ονομασία «Χ, Υ & Ζ».

Είπαν για το βιβλίο:

«O Turing φέρνει στην επιφάνεια μια σπουδαία ιστορία ευφυΐας, ανδρείας και συντροφικότητας, η οποία διαβάζεται απνευστί –σαν κατασκοπικό μυθιστόρημα.»
– Nature

«Μια διαφορετική προοπτική στην ιστορία του σπασίματος του Κώδικα του Enigma…»
–    Dominic Lenton, E&T Magazine

Ο Ντέρμοτ Τιούρινγκ, ανιψιός του Άλαν Τιούρινγκ, είναι δικηγόρος, μελετητής θεμάτων του Β´ ΠΠ και τακτικός ομιλητής στο Κέντρο Κρυπτολογικής Iστορίας της Αμερικανικής Eθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας. Το 2012, τη χρονιά που συμπληρώθηκαν εκατό χρόνια από τη γέννηση του θείου του, ο Ντέρμοτ Τιούρινγκ ανέλαβε τη διαχείριση του Μπλέτσλεϊ Παρκ, εκεί όπου ο ιδιοφυής μαθηματικός Άλαν Τιούρινγκ αποκρυπτογράφησε τον  κώδικα της συσκευής Enigma και  χάραξε τον δρόμο προς τους υπολογιστές.

 

Λογοτεχνία
Συγγραφέας Dermot Turing
Μετάφραση Μιχάλης Μακρόπουλος
Επιμέλεια
Σελίδες 456
Διαστάσεις 14 x 20,5 εκ.
Χρώμα Μονόχρωμο
Εξώφυλλο Μαλακό
Ημερομηνία έκδοσης 13/11/2019

Γράψτε μια αξιολόγηση

Σημείωση: η HTML δεν επεξεργάζεται!
    Κακή           Καλή

Captcha

Κοιλάδα της γνώσης

...Λίγο μετά την λήξη τού Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, το νεοσυσταθέν Πολωνικό κράτος βρέθηκε αντιμέτωπο με την πανίσχυρη Σοβιετική Ένωση. Παρά το αριθμητικό μειονέκτημα, η Πολωνία νίκησε. Τεράστια συμβολή σε αυτό είχαν οι μαθηματικοί της, οι οποίοι έσπαγαν τούς κώδικες κρυπτογράφησης των Σοβιετικών. Μαθαίνοντας από αυτήν την εμπειρία, οι Πολωνοί εργάστηκαν εντατικά για την ανάπτυξη αποκρυπτογραφικών μεθόδων (πώς δηλαδή να σπάνε κώδικες), ενώ την ίδια στιγμή οι Γάλλοι και οι Άγγλοι κοιμούνταν τον ύπνο τού δικαίου. Η Γερμανία από την άλλη, χρησιμοποιούσε μία τροποποιημένη εκδοχή τής μηχανής Enigma για να προστατεύει τις στρατιωτικές της επικοινωνίες. Καθόλη την δεκαετία τού ’30, οι Πολωνοί έσπαγαν τους Γερμανικούς κώδικες, δοκιμάζοντας κάθε μέρα με το χέρι έναν μεγάλο αριθμό πιθανών κωδίκων για το Enigma. Ακόμα κι αν μία μέρα έσπαγαν τον κώδικα, την επόμενη μέρα θα έπρεπε να το κάνουν όλη την διαδικασία από την αρχή, καθώς ο κώδικας άλλαζε σε ημερήσια διάταξη. Επίσης, οι Γερμανοί συνέχεια δυσκόλευαν τα πράγματα, με το να κάνουν όλο και πιο σύνθετο το Enigma, μεγαλώνοντας έτσι τον αριθμό πιθανό κωδίκων. Εκεί μπήκαν στο παιχνίδι οι Γάλλοι, με κατασκόπους που μάθαιναν κάποια πράγματα για τον κώδικα τού Enigma, ώστε να μειωθεί κάπως αυτός ο όλο και μεγαλύτερος αριθμός. Αυτό συνεχίστηκε ακόμα και όταν ο πόλεμος ξεκίνησε, οπότε το σπάσιμο τού κώδικα με το χέρι είχε γίνει πλεόν αδύνατο. Τώρα απαιτείτο μία ιδιοφυία τύπου Alan Turing ώστε να κατασκευάσει μία μηχανή που θα δοκίμαζε αυτόματα τούς πιθανούς κώδικες τού Enigma…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ:

 

  • Κωδικός Προϊόντος: 85065
  • ISBN : 978-960-461-978-8
  • Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
  • 16,60€
  • 14,94€

Ετικέτες: X Y & Z, Enigma