Θράσσα - Η μάγισσα της Θράκης

-10% Θράσσα - Η μάγισσα της Θράκης

Οροσειρά Ροδόπης, σωτήριον έτος 1206

Στη σκιά των βουνών της Ροδόπης, που από αιώνες χωρίζουν και ενώνουν τους ανθρώπους, σταυροφόροι και Βούλγαροι σεργιανούν ανενόχλητοι στις βυζαντινές καστροπολιτείες. Εκεί, ο παγανισµός παλεύει µε τον χριστιανισµό, σκοτεινές µαγγανείες αποτελούν αναπόσπαστο κοµµάτι της καθηµερινότητας, κακόφηµα καπηλειά µετατρέπονται σε τόπους εξοµολογήσεων και µια νεαρή Θράσσα αγωνίζεται να ισορροπήσει ανάµεσα σε δύο ανισόρροπους κόσµους.

Με φόντο το πολυπολιτισµικό ψηφιδωτό της Θράκης, τόπο ιδιότροπων θεών και γενναίων ανθρώπων, ο συναρπαστικός κόσµος του περιθωρίου συναντά τους λόγιους ιππότες της ∆ύσης και µυηµένοι φρουροί µυστικών ταγµάτων δεσµεύονται µε όρκους σιωπής.

Στον επικό αυτό κόσµο, η Ζωή, Θράσσα αρχοντοπούλα από τη Μοσυνούπολη, αναζητεί επίµονα την ταυτότητά της. Στο ταξίδι της στα κάστρα της Θράκης θα τη συντροφεύουν άγιοι και δαίµονες, πολύτιµοι συνοδοιπόροι, όπως ο Βάραγγος Μποργκ, ο βογιάρος Πέταρ, η καπήλισσα Ξένη, η οιωνοσκόπος Κρεµασία, οι µοναχοί του Παπικίου όρους, αλλά και οι θρυλικές µορφές των Πορφυρογέννητων της Πόλης, του Γοδεφρείδου Βιλεαρδουίνου, του τσάρου Καλογιάννη των Ασέν και πολλών ακόµη µικρών ή µεγάλων ηρώων του 13ου αιώνα.

 

Έγραψαν για Το λιµάνι των χαµένων γυναικών :

Η γραφή είναι ιδιαίτερη, άκρως ρεαλιστική και περιγραφική, δεν φοβάται να «απογυµνώσει», αλλά και να «εκθέσει» τους ήρωες στα µάτια του αναγνώστη. Η ∆αλακούρα δεν διστάζει να µας αποκαλύψει όλα τα µυστικά και τις πιο µύχιες και αµαρτωλές σκέψεις τους. Κατά καιρούς δε, παρουσιάζει έντονη ποιητική και µεταφορική διάθεση.
-Λεύκη Σαραντινού, Fractal

Τα ιστοριογραφικά και εθνογραφικά στοιχεία του βιβλίου ενυπάρχουν αρµονικά, µαρτυρώντας την επιµεληµένη έρευνα µα και βαθιά γνώση της συγγραφέως γύρω από αυτά. Η ατµόσφαιρα, ο πολιτισµός, η µαγεία του τόπου, οι άνθρωποι και οι θρύλοι δένονται µεταξύ τους αριστουργηµατικά και καθηλώνουν τον αναγνώστη µέχρι την τελευταία σελίδα.
-Καλλιόπη Γιακουµή-Κουγιώνη, www.vivlionorizontes.gr

Με βασικά εργαλεία της µια στρωτή, ζωντανή αφήγηση, αρκετούς προϊδεασµούς και µε άφθονες λέξεις των ντόπιων να παρεισφρέουν στο κείµενο χρωµατίζοντας µε ιδιαίτερο τρόπο την ιστορία, οξύνει τις αισθήσεις του αναγνώστη, ενώ σε αυτό συντελούν και οι πλούσιες περιγραφές τόπων, σπιτιών, ανθρώπων, καταστάσεων, περιρρέουσας ατµόσφαιρας. Με αποτέλεσµα µια έντονη εικονοποιία.
-Ελένη Κίτσου, www.diavasame.gr

 

Η Νάγια Δαλακούρα γεννήθηκε το 1980 και μεγάλωσε στην Κομοτηνή. Δραστηριοποιείται στον χώρο των μουσείων ως επιμελήτρια εκθέσεων και μουσειοπαιδαγωγός. Από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος κυκλοφόρησε το 2019 το πρώτο μυθιστόρημά της με τίτλο Το λιμάνι των χαμένων γυναικών.

Λογοτεχνία
Συγγραφέας Νάγια Δαλακούρα
Μετάφραση
Επιμέλεια
Σελίδες 400
Διαστάσεις 14 x 20,5 εκ.
Χρώμα Μονόχρωμο
Εξώφυλλο Μαλακό
Ημερομηνία έκδοσης 20/01/2021

Γράψτε μια αξιολόγηση

Σημείωση: η HTML δεν επεξεργάζεται!
    Κακή           Καλή

Captcha

Γιώργος Τρίγκας - gtrigkas.wordpress.com

Μόλις κυκλοφορήσατε το καινούργιο σας μυθιστόρημα, το οποίο περιέχει πολλά ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία. Πείτε μας λίγα λόγια για τη δημιουργία του.

Η ΘΡΑΣΣΑ είναι ένα βυζαντινό μυθιστόρημα για τη Θράκη των αρχών του 13ου αιώνα. Μια μυθοπλασία για την τοπιογραφία της οροσειράς της Ροδόπης, για τον πολυπολιτισμό της και για μια ιστορική περίοδο αναταραχών και μεταρρυθμίσεων, εν πολλοίς άγνωστη. Η σύνδεση και η διάδραση του θρακικού τοπίου με τον χώρο, τον χρόνο και τους ανθρώπους ήταν αναπόφευκτη στο μυθιστόρημα αυτό.


Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη


Λεύκη Σαραντινού - bookia.gr

Στη Θράσσα, αλλά και στο Λιμάνι των χαμένων γυναικών, η βασική πρωταγωνίστρια η Ζωή, αλλά και οι περισσότεροι κεντρικοί χαρακτήρες είναι γυναικείοι. Φαίνεται, λοιπόν, ότι τρέφετε μία ιδιαίτερη προτίμησε σε αυτούς. Θέλετε να μας εξηγήσετε τον λόγο;

Είναι αλήθεια ότι απολαμβάνω τόσο να διαβάζω για γυναίκες ηρωίδες μυθιστορημάτων όσο και να γράφω για αυτές. Πιστεύω πολύ στη δύναμη των γυναικών, μου κεντρίζει το ενδιαφέρον ειδικά η σχέση της γυναίκας με τη φύση και βρίσκω ότι οι γυναίκες έχουν πάντα συναρπαστικές ιστορίες να διηγηθούν!


Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη


Μαρία Νικολάου - ertnews.gr

Εδώ και μερικούς μήνες, που κυκλοφόρησε το έργο της εισέπραξε την πολύ μεγάλη αγάπη του αναγνωστικού του κοινού ειδικά των συντοπιτών της κι αυτό ήταν κάτι που την συγκίνησε βαθιά, κάτι, που όπως είπε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» δεν το περίμενε η ίδια, καθώς «η Θράκη του 13ου αιώνα είναι ένα θέμα όχι και το πιο εμπορικό».
«Ωστόσο», σύμφωνα με την Νάγια Δαλακούρα, «αυτό που απέδειξε “Η Θράσσα” είναι ότι όλοι εδώ έχουμε ανάγκη να μαθαίνουμε για την ιστορία και ειδικά για την ιστορία του τόπου μας».

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο
 


pna.gr

Η καστροπολιτεία της Μοσυνούπολης φλέγεται και καταστρέφεται από τους Βούλγαρους πολεμιστές του Σκυλογιάννη. Η Ζωή, αρχοντοπούλα της Μοσυνούπολης βρίσκεται χαμένη μέσα στην καταστροφή, να προσπαθεί να βρει τρόπο να μαζέψει τις δυνάμεις της για να επιβιώσει. Ο Πέταρ, σαν άλλος Ήρωας Ιππέας, παραξενεύεται από το παρουσιαστικό της αρχοντοπούλας, τον τρόπο με τον οποίο περπατάει και από το πολύτιμο αντικείμενο που κρατά σφιχτά πάνω της και την ακολουθεί στις άλλοτε σκοτεινές συνοικίες του κάστρου.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο
 


Εύη Αναστασιάδου - biblioparousiaseiskritikes.blogspot.com

 

Απόλυτα γοητευμένη έκλεισα το βιβλίο και με δυσκολία προσαρμόστηκα και πάλι στο σήμερα.

Χωρίς καμία αμφιβολία, διάβασα ένα από τα βιβλία εκείνα που συνδυάζουν άψογα την ιστορία, την εξαιρετική γραφή, την μαγεία, την απίστευτη ομορφιά της φύσης και τον έρωτα που κινεί τα νήματα και που δεν έχει σύνορα και λογική. Η αγάπη της συγγραφέως για τον τόπο της, την ιστορία αλλά και την αρχαιολογία είναι έκδηλη σε κάθε σελίδα του βιβλίου.


Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο


Μαρία Τσακίρη - vivlio-life.gr


Οροσειρά Ροδόπης, σωτήριο έτος 1206… «Σταυροφόροι και Βούλγαροι σεργιανούν ανενόχλητοι στις καστροπολιτείες». Ταξιδεύοντας μαζί σας στο χρόνο φθάνουμε κι εμείς σ’ αυτόν τον επικό κόσμο. Περιγράψτε μας τον τρόπο που σας ενέπνευσε μυθοπλαστικά.
Θέλοντας να γράψω για τον τόπο μου και ανατρέχοντας στο παρελθόν του οδηγήθηκα στον 13ο αιώνα, μια εποχή άγνωστη εν πολλοίς, η οποία ωστόσο ανέτρεψε τις ισορροπίες στη Θράκη. Παράλληλα, είναι μια εποχή κατά την οποία ο τόπος αυτός πλημμύριζε από διαφορετικές εθνικότητες, θρησκείες, ήθη, χρώματα, αρώματα και γεύσεις, ώστε μου θύμισε πολύ τη Θράκη σήμερα – έναν τόπο πολυπολιτισμικό και πολύχρωμο.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη


Πελοποννησιακό Πρακτορείο Ειδήσεων - pna.gr


Το 2019 κάνατε το ντεμπούτο σας με το «Λιμάνι των χαμένων γυναικών» και το 2021 σας υποδέχεται με το νέο σας μυθιστόρημα με τίτλο «Θράσσα– Η μάγισσα της Θράκης». Θα μπορούσατε να μας κάνετε μια σύντομη περιγραφή των όσων πρόκειται να διαβάσουμε σ’ αυτό;

Η ΘΡΑΣΣΑ είναι ένα βυζαντινό μυθιστόρημα για τη Θράκη. Μια μυθοπλασία, η οποία εκτυλίσσεται τον 13ο αιώνα εκατέρωθεν της οροσειράς της Ροδόπης και έχει τη μορφή οδοιπορικού στον τόπο και στον χρόνο. Πρόκειται για μια πολυπρόσωπη ιστορία με έντονα λαογραφικά στοιχεία, τα οποία αναδεικνύουν το πολυπολιτισμικό ψηφιδωτό της Θράκης – έναν τόπο βαθιά μυστικιστικό. Στην ιστορία αυτή είναι πολύ έντονη η συνομιλία παγανισμού και χριστιανισμού.


Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη


Γιώτα Παπαδημακοπούλου - culture21century.gr

Η Ιστορία της χώρας μας έχει αποτελέσει έμπνευση για δεκάδες μυθιστορήματα όλα αυτά τα χρόνια, με την υπογραφή Ελλήνων και όχι μόνο συγγραφέων. Βέβαια, η πλειοψηφία αυτών τοποθετείται στα πιο σύγχρονα κεφάλαια αυτής, απ' το 1900 κι έπειτα, πράγμα που όπως και να το δει κανείς, κάπου αρχίζει να σε κουράζει, αφού υπάρχουν στιγμές που αισθάνεσαι πως έχουμε εξαντλήσει τα πάντα, όσες ιστορίες μπορεί ν' αφηγηθεί κανείς, όσα γεγονότα μπορεί ν' αποτυπώσει στο χαρτί, ακόμα και όσα συναισθήματα μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε. Πολύ σπάνια συναντάμε βιβλία που βασίζονται σε Ιστορικά γεγονότα εποχών πριν από τον 20ο αιώνα, πράγμα που όταν συμβαίνει, αν μη τι άλλο μας ξαφνιάζει ευχάριστα και προκαλεί το ενδιαφέρον μας, πόσο μάλλον αν αποδειχθεί και καλογραμμένο, στην πορεία.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο
 


koiladatisgnosis.gr

Η Θράσσα είναι ένα ιδιαίτερο βιβλίο, με την έννοια ότι δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί κυρίως ως εποχής, ως λαογραφικό, ή ως αισθηματικό. Θαρρώ πως το ειδοποιό του στοιχείο είναι το μυστηριακό, κάτι που το εξυπηρετεί άριστα και το τοποθετεί σε μία σχετικά μικρή λίστα βιβλίων. Και που σε κάνει να θες να διαβάσεις περισσότερες ιστορίες που να εκκινούν από την πλούσια μυστηριακή ελληνική παράδοση, μυθολογία, και λαογραφία. Πέραν αυτών, θα ήθελα λίγο περισσότερο δράση αντί αφήγησης, περισσότερους διαλόγους, και λιγότερες συμπτώσεις/εκ μηχανής θεούς.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο
 


Μαρία Παναγιώτου - philenews.com

Φράγκοι σταυροφόροι, Βούλγαροι βογιάροι, Βάραγγοι, λόγιοι, μίμοι, μοναχοί και μάγισσες συναντιούνται στη Θράκη, έναν τόπο βαθιά μυστηριακό, και μάχονται για την επιβίωσή τους.

- Τι πραγματεύεται το νέο σας βιβλίο «Θράσσα - Η μάγισσα της Θράκης»; Η Θράσσα είναι ένα μυθιστόρημα εποχής, το οποίο εκτυλίσσεται στη Θράκη τον 13ο αιώνα. Με επίκεντρο την οροσειρά της Ροδόπης, ήρωες από διάφορα μέρη του κόσμου και με διαφορετικές ιδιότητες (Φράγκοι σταυροφόροι, Βούλγαροι βογιάροι, Βάραγγοι, λόγιοι, μίμοι, μοναχοί και μάγισσες) συναντιούνται στη Θράκη, έναν τόπο βαθιά μυστηριακό, και μάχονται για την επιβίωσή τους. Είναι ένα πολυπρόσωπο και πολυπολιτισμικό μυθιστόρημα με έντονο το μεταφυσικό στοιχείο και την τοπική εθνογραφία.


Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη


nikireviews.gr

Στη «Θράσσα» της Νάγιας Δαλακούρα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, μεταφερόμαστε στην Θράκη και στον κόσμο της Ζωής, μιας αρχοντοπούλας από τη Μοσυνούπολη, που αναζητεί επίµονα την ταυτότητά της. Στο ταξίδι της στα κάστρα της Θράκης θα τη συντροφεύουν άγιοι και δαίµονες καθώς και µικροί ή µεγάλοι ηρώες του 13ου αιώνα. Η συγγραφέας μας μίλησε για το μυθιστόρημα της, μια όμορφη ιστορία αγάπης που «παντρεύει» την πραγματικότητα με την μυθοπλασία.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη
 


Λεύκη Σαραντινού - literature.gr

 

Κάτι από παραμύθι έχει η “Θράσσα”, το νέο βιβλίο της Νάγιας Δαλακούρα, σαν όνειρο πασπαλισμένο με νεραϊδόσκονη, το οποίο βλέπει κανείς μία νύχτα με πανσέληνο στους πρόποδες του Σάος στη Σαμοθράκη…

Και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού η “Θράσσα” περικλείει στις σελίδες της μάγισσες, οιωνοσκόπους και αινιγματικές φιγούρες, την απελευθέρωση μιας πανέμορφης αρχοντοπούλας από έναν γενναίο πολεμιστή, σκοτεινά δάση, πολέμους, μαγγανείες, σταυροφόρους και έναν δυνατό έρωτα, όλα τοποθετημένα σε μία μακρινή μεσαιωνική εποχή, όπως αυτή στην οποία εκτυλίσσονται συνήθως τα παραμύθια…

Μετά από “Το λιμάνι των χαμένων γυναικών” η Ν.Δ. επιστρέφει με τη “Θράσσα”, προτιμώντας και πάλι να δώσει τον ρόλο του πρωταγωνιστή, όπως και στο προηγούμενο μυθιστόρημά της, σε γυναίκες. Γυναίκες ξεχωριστές, αιθέριες σαν νεράιδες, δυνατές και μυστηριώδεις, με θέληση αδάμαστη, που γητεύουν όλα τα αρσενικά τα οποία θα τύχει να βρεθούν στον δρόμο τους και αναζητούν επίμονα την ταυτότητά τους, αλλά και τη θέση τους στον κύκλο της ζωής.

Πρωταγωνίστρια και εδώ, λοιπόν, είναι η μάγισσα της Θράκης, η Ζωή, μία αρχοντοπούλα, γέννημα θρέμμα της Μοσυνούπολης της Θράκης, η οποία κουβαλά ένα αινιγματικό παρελθόν.

 

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο


Ηλίας Κουτσερής - magnesianews.gr


Στη σκιά των βουνών της Ροδόπης, που από αιώνες …χωρίζουν και ενώνουν τους ανθρώπους, σταυροφόροι και Βούλγαροι σεργιανούν ανενόχλητοι στις βυζαντινές καστροπολιτείες. Εκεί, ο παγανισµός παλεύει µε τον χριστιανισµό, σκοτεινές µαγγανείες αποτελούν αναπόσπαστο κοµµάτι της καθηµερινότητας, κακόφηµα καπηλειά µετατρέπονται σε τόπους εξοµολογήσεων και µια νεαρή Θράσσα αγωνίζεται να ισορροπήσει ανάµεσα σε δύο ανισόρροπους κόσµους. Στον επικό αυτό κόσµο, η Θράσσα, αρχοντοπούλα από τη Μοσυνούπολη, αναζητεί επίµονα την ταυτότητά της. Στο ταξίδι της στα κάστρα της Θράκης θα τη συντροφεύουν άγιοι και δαίµονες, πολύτιµοι συνοδοιπόροι…
Το νέο βιβλίο «Θράσα – Η μάγισσα της Θράκης» (Εκδόσεις Κλειδάριθμος) της συγγραφέα και μουσειοπαιδαγωγού Νάγιας Δαλακούρα έρχεται για να μας ξυπνήσει εικόνες και συναισθήματα ξεχασμένα, με την ίδια, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή να τονίζει πως η Θράκη ήταν και παραμένει ένας χώρος μαγικός, μυστήριος και μέσα από το νέο συγγραφικό της έργο θέλει να κάνει τους αναγνώστες να σεβαστούν και να αγαπήσουν το παρελθόν.


Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη
 


Νατάσσα Βαφειάδου - Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη - paratiritis-news.gr


Σε ένα οδοιπορικό στη Θράκη του 13ου αιώνα, ένα τόπο «άγνωστο» στην Ελληνική Λογοτεχνία, μας καλεί η Νάγια Δαλακούρα, με το δεύτερό της βιβλίο «Θράσσα - Η μάγισσα της Θράκης»
 
Μέσα από μια περιήγηση στην ταραγμένη εποχή των επιθέσεων των Βουλγάρων στην περιοχή, αναδύεται η μυστηριακή Θράκη και των δύο πλευρών της οροσειράς της Ροδόπης, που πολλοί έχουν ξεχάσει, αλλά πάντα βρίσκεται λίγο κάτω από την επιφάνεια, ως ένας τόπος ιδιότροπων θεών και γενναίων ανθρώπων.
 
Το βιβλίο μας συστήνει με ένα λογοτεχνικό τρόπο την εποχή εκείνη, και φιλοδοξία της συγγραφέως είναι να αποτελέσει και μια αφορμή για τους αναγνώστες του να θελήσουν να μάθουν περισσότερα για την Θράκη εκείνης της εποχής, για την οποία υπάρχουν τόσες πληροφορίες αλλά γνωρίζουμε τόσα λίγα.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη
 


Δήμος Μπακιρτζάκης - xronos.gr

 

Στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος κυκλοφορεί το νέο βιβλίο της Κομοτηναίας συγγραφέως Νάγιας Δαλακούρα με τίτλο «Θράσσα: Η μάγισσα της Θράκης». Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα με φόντο την οροσειρά της Ροδόπης και το πολυπολιτισμικό ψηφιδωτό της Θράκης, που είναι τόπος ιδιότροπων θεών και γενναίων ανθρώπων.

 

Σχετικά με το νέο της βιβλίο, η Κομοτηναία συγγραφέας μίλησε στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm και όπως χαρακτηριστικά τόνισε «ήθελα πολύ να γράψω για τον τόπο μου για την Θράκη».

Το βιβλίο αποτελεί μυθοπλασία με έντονο το άρωμα της Θράκης και όπως είπε και η δημιουργός του «είναι πολύ δύσκολο να το ζυγίσεις και να δεις με ποιο τρόπο θα το αποδώσεις γιατί δεν είναι ούτε ακαδημαϊκό, γιατί ήθελα να γράψω μια μυθοπλασία εποχής, η οποία ωστόσο να έχει ένα πολύ σαφές ιστορικό και γεωγραφικό και εθνογραφικό υπόβαθρο και αρχαιολογικό εκ των πραγμάτων […]. Με ενδιαφέρει πάρα πολύ μέσα από το βιβλίο να προσελκύσει τον αναγνώστη, ώστε στο μέλλον να επισκεφτεί αυτά τα τοπία, αρχαιολογικούς χώρους και μη».

Συμπληρωματικά, η ύπαρξη του συγκεκριμένου μυθιστορήματος οφείλεται σύμφωνα με την ίδια «στους περιπάτους και στην αγάπη μου για τον τόπο μου», ενώ σημείωσε ότι περιλαμβάνεται μέσα στο βιβλίο ένα ευρύ φάσμα των πτυχών της Θράκης «από τοπογραφία μέχρι και γαστρονομία».


Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο

  • Κωδικός Προϊόντος: 84245
  • ISBN : 978-960-645-141-6
  • Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
  • 16,60€
  • 14,94€

Ετικέτες: Θράσσα - Η μάγισσα της Θράκης