Πραγματολογία των γλωσσών προγραμματισμού

-10% Πραγματολογία των γλωσσών προγραμματισμού

Στις μέρες μας, με δεδομένη την εξέλιξη των εικονικών μηχανών (virtual machines), των γλωσσών συγγραφής σεναρίων (scripting languages), του κώδικα προγραμματισμού κινητών τηλεφώνων και συσκευών, και των διασυνδέσεων χρήστη με τη βοήθεια γραφικών, η ανάγκη για μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της σχεδίασης και της υλοποίησης των γλωσσών προγραμματισμού έχει γίνει επιτακτικότερη από ποτέ. Στο βιβλίο Πραγματολογία των γλωσσών προγραμματισμού, ο Michael Scott δίνει έμφαση σε αυτή τη συνολική θεώρηση, ενώ ταυτόχρονα παραμένει προσηλωμένος στη σχεδίαση των γλωσσών προγραμματισμού. Ο τρόπος με τον οποίο εξετάζει αναλυτικά τις βασικές έννοιες στις οποίες βασίζονται οι σημαντικότερες σύγχρονες γλώσσες προγραμματισμού θα φανεί ανεκτίμητος τόσο στους σπουδαστές της επιστήμης των υπολογιστών όσο και στους πεπειραμένους προγραμματιστές. Αυτή η δεύτερη έκδοση του βιβλίου είναι πλήρως ενημερωμένη, περιλαμβάνει ένα νέο κεφάλαιο για τις γλώσσες συγγραφής σεναρίων, και καλύπτει τις C99, C# 2.0, και Java 5.


ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ 2ης ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
Καλύπτονται οι πιο πρόσφατες εξελίξεις στη σχεδίαση των γλωσσών προγραμματισμού, συμπεριλαμβανομένων των C99, C# 2.0, και Java 5.
Εξετάζονται οι γλώσσες συγγραφής σεναρίων, συγκεντρωτικά σε ένα νέο κεφάλαιο αλλά και σε πολλά άλλα σημεία του βιβλίου, όπου καλύπτονται οι γλώσσες Perl, Python, Ruby, Tcl, PHP, JavaScript, XSLT, και άλλες.
Περιλαμβάνεται ένα περιεκτικό κεφάλαιο με θέμα τον ταυτοχρονισμό (concurrency), στο οποίο καλύπτονται η C# και το νέο πακέτο ταυτοχρονισμού της Java (JSR 166).
Περιλαμβάνονται πολλές νέες ενότητες και θέματα, όπως οι επαναλήπτες (iterators), οι εξαιρέσεις (exceptions), ο πολυμορφισμός, τα πρότυπα (templates) και η γενικότητα (generics), οι κανόνες εμβέλειας (scope) και η σειρά των δηλώσεων, η ξεχωριστή μεταγλώττιση, η συλλογή απορριμμάτων (garbage collection), τα νήματα εκτέλεσης (threads) και ο συγχρονισμός.
Παρέχονται επιπλέον πόροι (στην Αγγλική γλώσσα) στο συνοδευτικό CD του βιβλίου, με προχωρημένο/προαιρετικό υλικό, εκατοντάδες παραδείγματα, μια λειτουργία αναζήτησης, και πολλούς συνδέσμους προς εγχειρίδια, οδηγούς εκμάθησης, μεταγλωττιστές, και διερμηνείς (interpreters) στον Παγκόσμιο Ιστό.

Τη μετάφραση στην ελληνική γλώσσα και την επιστημονική επιμέλεια του βιβλίου ανέλαβε ο Νικόλαος Σ. Παπασπύρου, επίκουρος καθηγητής της σχολής ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών του ΕΜΠ.

Το βιβλίο συνοδεύεται και από CD που περιλαμβάνει (στα αγγλικά) προηγμένα/προαιρετικά θέματα και το πλήρες κείμενο του κεφαλαίου «Βελτίωση κώδικα».

Στα περιεχόμενα του βιβλίου περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:
ΘΕΜΕΛΙΑ
Εισαγωγή
Σύνταξη των γλωσσών προγραμματισμού
Ονόματα, εμβέλεια, και δέσμευση
Σημασιολογική ανάλυση
Αρχιτεκτονική του τελικού υπολογιστή
ΒΑΣΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΓΛΩΣΣΩΝ
Ροή ελέγχου
Τύποι δεδομένων
Υπορουτίνες και η αφαίρεση του ελέγχου
Αφαίρεση δεδομένων και αντικειμενοστρεφείς γλώσσες
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ
Συναρτησιακές γλώσσες
Γλώσσες λογικού προγραμματισμού
Ταυτοχρονισμός
Γλώσσες σεναρίων
ΜΙΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΙΝΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ
Δημιουργία ενός εκτελέσιμου προγράμματος
Βελτίωση κώδικα

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
Ο Michael L. Scott είναι Καθηγητής και πρώην Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης των Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Rochester. Είναι κάτοχος διδακτορικού από το Πανεπιστήμιο Wisconsin-Madison (1985). Έ chi;ει συμμετάσχει στη σχεδίαση της γλώσσας κατανεμημένου προγραμματισμού Lynx, των παράλληλων λειτουργικών συστημάτων Charlotte και Psyche, του παράλληλου συστήματος αρχείων Bridge, των συστημάτων κατανεμημένης κοινής μνήμης Cashmere και InterWeave, καθώς και μιας πληθώρας ευρέως χρησιμοποιούμενων αλγορίθμων συγχρονισμού και ταυτοχρονισμένων δομών δεδομένων. Το 2001 του απονεμήθηκε από το Πανεπιστήμιό του το βραβείο Robert and Pamela Goergen Award «για τα διακεκριμένα επιτεύγματα και την τεχνική του» ως καθηγητής προπτυχιακών σπουδών.

Στο βιβλίο Πραγματολογία των γλωσσών προγραμματισμού, ο Michael Scott εξηγεί με αξιοθαύμαστη σαφήνεια τις βασικές έννοιες των γλωσσών προγραμματισμού και τις λεπτομέρειες που αφορούν την υλοποίηση. Ταυτόχρονα, όμως, δείχνει στον αναγνώστη με ποιον τρόπο η αρχιτεκτονική των υπολογιστών και οι μεταγλωττιστές επηρεάζουν τη σχεδίαση και την υλοποίηση των γλωσσών προγραμματισμού... Αυτό το βιβλίο δείχνει ότι οι γλώσσες προγραμματισμού αποτελούν το πραγματικό κέντρο της επιστήμης των υπολογιστών — είναι αυτές που γεφυρώνουν το χάσμα ανάμεσα στον προγραμματιστή και τον υπολογιστή.
—JIM LARUS, Microsoft Research 

Αυτή η νέα έκδοση του βιβλίου Πραγματολογία των γλωσσών προγραμματισμού πετυχαίνει με εξαιρετικό τρόπο να εξισορροπήσει τις τρεις βασικές προδιαγραφές που πρέπει να καλύπτει ένα βιβλίο εκμάθησης: το εύρος των γνώσεων, το βάθος της ανάλυσης, και τη σαφήνεια. Είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει πρότυπο για όλα τα βιβλία του συγκεκριμένου επιστημονικού τομέα.
—CHRISTOPHER VICKERY, Queens College of CUNY

Χαρακτηριστικά
Συγγραφέας Michael L. Scott
Επιμέλεια Νικόλαος Σ. Παπασπύρου
Σελίδες 776
Συνοδευτικό CD
Τιμή κοστολόγησης 58

Γράψτε μια αξιολόγηση

Σημείωση: η HTML δεν επεξεργάζεται!
    Κακή           Καλή

Captcha
  • Κωδικός Προϊόντος: 39014
  • ISBN : 978-960-461-230-7
  • Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
  • 63,00€
  • 56,70€

Ετικέτες: Πραγματολογία των γλωσσών προγραμματισμού ΠΡΑΓΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΓΛΩΣΣΕΣ γλώσσες