Περιγραφικά δεδομένα στον 21ο αιώνα

-10% Περιγραφικά δεδομένα στον 21ο αιώνα

Από τον Μάρτιο του 2013 τέθηκε σε εφαρμογή, τόσο από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ όσο και από τη Βρετανική Βιβλιοθήκη, το νέο Πρότυπο Περιγραφής Πόρου και Πρόσβασης (Resource Description and Access, RDA), με στόχο την αντικατάσταση των παλαιότερων Κανόνων Καταλογογράφησης ΑΑCR2.

Η ευρεία πλέον χρήση του νέου κώδικα RDA στην περιγραφή των δεδομένων επιτάσσει τη συνολική διαφοροποίηση στην προσέγγιση της καταλογογράφησης. Η μετάβαση από τους κανόνες AACR2 στον κώδικα RDA απαιτεί νέο προσανατολισμό στον τρόπο περιγραφής των δεδομένων από τους επαγγελματίες του τομέα Βιβλιοθηκονομίας και Επιστήμης της Πληροφόρησης, τους φορείς καταλογογράφησης και, κυρίως, το τεχνικό προσωπικό που απασχολείται στον τομέα της καταλογογράφησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, το συγκεκριμένο έργο έχει στόχο να εμπλουτίσει την ελληνική βιβλιογραφία με το νέο πρότυπο και να εισαγάγει τους φοιτητές και τους επαγγελματίες του τομέα Βιβλιοθηκονομίας και Επιστήμης της Πληροφόρησης στις αρχές και τη φιλοσοφία τού νέου κώδικα.

Το βιβλίο αποτελείται από τέσσερις θεματικές ενότητες:

• συνοπτική ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη των κανόνων καταλογογράφησης

• περιεκτική παρουσίαση του προτύπου RDA και εκτενή παραδείγματα μεταγραφής πόρων στο RDA και στα πρότυπα MARC 21 και UNIMARC

• ομαλή μετάβαση από τους κανόνες AACR2 στο RDA

• πίνακες ελληνικής ορολογίας και οι αντιστοιχίες μεταξύ των κανόνων AACR2 και RDA και μεταξύ του RDA και των προτύπων MARC 21 και UNIMARC.

 

Η Μαρία Ασλανίδη είναι Μουσική Βιβλιοθηκονόμος και ανήκει στο Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό του Ιονίου Πανεπιστημίου. Έχει πολυετή πείρα στη διαχείριση μουσικών συλλογών σε βιβλιοθήκες και αρχεία, καθώς και στην έρευνα, την εφαρμογή και τη διδασκαλία της χρήσης και διαχείρισης μουσικών πληροφοριών. Δραστηριοποιείται στην προώθηση του τομέα Μουσικής Βιβλιοθηκονομίας, συμμετέχοντας σε εθνικές συνεργασίες και δράσεις, ασχολείται με την έρευνα, την εφαρμογή και τη διδασκαλία του προτύπου RDA, και συνεργάζεται με την Αμερικανική Ένωση Βιβλιοθηκών (American Library Association, ALA) για τη μετάφραση και προσαρμογή του προτύπου RDA στην ελληνική γλώσσα. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο aslanidi@ionio.gr.

 

Χαρακτηριστικά
Συγγραφέας Μαρία Ασλανίδη
Μετάφραση
Επιμέλεια
Σελίδες 360
Διαστάσεις 17 x 24 εκ.
Χρώμα Μονόχρωμο
Εξώφυλλο Μαλακό
Συνοδευτικό
Τιμή κοστολόγησης

Γράψτε μια αξιολόγηση

Σημείωση: η HTML δεν επεξεργάζεται!
    Κακή           Καλή

Captcha
  • Κωδικός Προϊόντος: 93078
  • ISBN : 978-960-461-777-7
  • Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
  • 21,00€
  • 18,90€

Ετικέτες: Περιγραφικά δεδομένα στον 21ο αιώνα