Ο παππούς δεν θα ψηφίσει φέτος

Νέο -10% Ο παππούς δεν θα ψηφίσει φέτος

Στην παραθαλάσσια πόλη, όπως και στη χώρα ολόκληρη, οι πάντες έχουν προσβληθεί από τον προεκλογικό πυρετό. Ο πόλεμος της αφίσας, που μαίνεται λυσσαλέος στους τοίχους των κτηρίων, μαρτυρά το μοίρασμα του κόσμου στους δικούς μας και στους άλλους.

Ο Νικόλας παρατηρεί τον πατέρα να κρατά το στόμα του κλειστό και να επιμένει πως μόνη λύση υπήρξε από καταβολής κόσμου η δημοκρατικότητα και η συμφιλίωση. Κι όσο για την Αλλαγή που ευαγγελίζεται ο χαρισματικός ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, θα προτιμήσει να μην εκφέρει άποψη καμιά.

«Γιατί εμάς κάηκε η γούνα μας από τα πολιτικά», όπως σημείωνε συχνά πυκνά η γιαγιά Ρόη. Εντούτοις, το καλοκαίρι θα συνεχίσει να εξελίσσεται φέρνοντας τις φεγγαράδες, τις νύχτες των πανηγυριών, τις προεκλογικές συγκεντρώσεις κι ένα θρασύ κορίτσι.

Η Μαρία με τα κίτρινα θα δώσει τότε τις πιο ταιριαστές συμβουλές για τα ζητήματα της καρδιάς, καπνίζοντας τα βαριά τσιγάρα με το άσπρο φίλτρο. Και όλα θα βαίνουν σχετικά ομαλώς, έως ότου καταφθάσει απροειδοποίητα ο Τσέχος παππούς. Μαζί του θα φέρει και όλες τις αιχμηρές λεπτομέρειες του συνειδητά και πεισματικά αποσιωπημένου παρελθόντος, αυτού που διχοτόμησε τον κόσμο τέσσερις δεκαετίες πιο πριν. Και μετά να αναχωρήσει οριστικά από τον επιβατικό σταθμό του καφε-ζαχαροπλαστείου «Η Ομόνοια», λίγες μέρες πριν από την πολυαναμενόμενη εκείνη Κυριακή 18 Οκτωβρίου του 1981, οπότε και άνοιξαν οι κάλπες για να δεχτούν τα ψηφοδέλτια του, ακόμη και σήμερα, 40 ακριβώς χρόνια μετά, άδηλου και δυσερμήνευτου μέλλοντός μας.


Η Ασημένια Σαράφη γεννήθηκε το 1973. Μεγάλωσε στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλολογίας του Α.Π.Θ., με ειδίκευση στη Νεοελληνική Λογοτεχνία. Η μεταπτυχιακή διατριβή της εστιάζεται στη διαπλοκή μύθου και Ιστορίας στο πεζογραφικό έργο του Νίκου Μπακόλα. Εργάζεται ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση. Έχουν κυκλοφορήσει τα βιβλία της: Το παράδοξο ταξίδι της εφηβείας της (νουβέλα, Καστανιώτης, 1998), Platanus Orientalis. Οι διακλαδώσεις μιας ασυνήθιστης ιστορίας (μυθιστόρημα, Πατάκης, 2003), Φεγγαράδα στο δέρμα (διηγήματα, Πατάκης, 2007 - υποψήφιο για τα βραβεία του περιοδικού Διαβάζω), Αρόδο (μυθιστόρημα, Πατάκης, 2011).

Λογοτεχνία
Συγγραφέας Ασημένια Σαράφη
Μετάφραση
Επιμέλεια
Σελίδες 432
Διαστάσεις 14 x 20,5 εκ.
Χρώμα Μονόχρωμο
Εξώφυλλο Μαλακό
Ημερομηνία έκδοσης 08/06/2022

Γράψτε μια αξιολόγηση

Σημείωση: η HTML δεν επεξεργάζεται!
    Κακή           Καλή

Captcha

Εφημερίδα Νεολόγος - Μιχάλης Παπαγεωργίου

"Ένα καλογραμμένο, σχεδόν σταυροβελο-νιά, βιβλίο με ισόποσες δόσεις γλυκιάς καιμπίτερ νοσταλγίας, λυρικές εκφάνσεις,λε-πτόχιούμορ και ήρωες που αναρωτιέσαι ανμεγάλωσες μαζί τους και πως στην ευχή ξε-πρόβαλλαν στις σελίδες. Μίλησα με τη συγγραφέα για χρονικές αναγωγές, τους σημερινούς εξόριστους και τις ανησυχίες για τηνκληρονομιά της νέας γενιάς".
 

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη εδώ.

 


 

Περιοδικό Τριάντα Ημέρες - Λευκή Καραντώνη 

"Η επιθυμία να γράψω το συγκεκριμένο μυθιστόρημα με κατέλαβε το επίσης προεκλογικόκαλοκαίρι του 2015, οπότε βιώσαμε ως λαόςτην οξεία πόλωση, ιδίως πριν και μετά τη διε-νέργεια του δημοψηφίσματος. Το κλίμα εκείνουτου καλοκαιριού με παρέπεμψε στο καλοκαίριτου 1981. Σκέφτηκα: μα πόσο μας εξάπτουν οιεκλογές, διαμορφώνουν ένα ενδιαφέρον, εκρηκτικό κλίμα, το οποίο θέλω να περιγράψω. Καιπεριγράφοντάς το να το κατανοήσω. Επομένως,θα φτιάξω έναν συγκεκριμένο ιστορικά προεκλογικό αφηγηματικό κόσμο, προκειμένου νακατανοήσω όλους τους επόμενους."

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη εδώ.

 


 

diastixo.gr - Μάνος Κοντολέων

"Με αυτό, λοιπόν, το εύρημα, η Ασημένια Σαράφη βρίσκει την ευκαιρία και τα σαράντα χρόνια να περιγράψει, αλλά και κυρίως να στήσει μπροστά στον αναγνώστη της μια ενδιαφέρουσα ομάδα ηρώων που ο καθένας τους έχει κερδίσει το ενδιαφέρον της, έχει σκύψει από πάνω του, τον κρίνει και τον δικαιολογεί. Τελικά τον ερμηνεύει. Ερμηνεύει εποχές και ανθρώπους. Και μέσα από αυτούς αποφασίζει."

Διαβάστε όλη την κριτική εδώ.
 

  • Κωδικός Προϊόντος: 84320
  • ISBN : 978-960-645-319-9
  • Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
  • 16,60€
  • 14,94€

Ετικέτες: Ο παππούς δεν θα ψηφίσει φέτος