Η ιστορία του νερού

-10% Η ιστορία του νερού

Μια επική ιστορία για τις δυνάμεις της φύσης που δείχνει πώς οι επιλογές μας καθορίζουν τη ζωή μας. 

ΠΟΣΟ ΤΡΩΤΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΝΕΡΟΥ;

Νορβηγία, 2017 –Η εβδομηντάχρονη ακτιβίστρια Σίνε ξεκινάει ένα επικίνδυνο ταξίδι: με ένα ιστιοφόρο και ένα πολύ ιδιαίτερο φορτίο προσπαθεί να φτάσει από τη δυτική Νορβηγία στις γαλλικές ακτές. Εκεί θα αντιμετωπίσει τον άντρα που ήταν κάποτε ο έρωτας της ζωής της.

Γαλλία, 2041–Η νότια Ευρώπη πλήττεται από ένα έντονο κύμα ξηρασίας που αναγκάζει ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού να μεταναστεύσει προς αναζήτηση πόσιμου νερού. Ανάμεσά τους είναι ο Νταβίντ με τη μικρή του κόρη που ξεκινούν ένα ταξίδι χωρίς ελπίδα. Όλα αλλάζουν τη μέρα που οι δυο τους ανακαλύπτουν ένα ιστιοφόρο σκάφος σ’ έναν εγκαταλελειμμένο κήπο, μακριά από τη θάλασσα –το σκάφος της Σίνε.

Η Ιστορία του νερού είναι το δεύτερο βιβλίο της Τετραλογίας του Κλίματος, μεταφράζεται σε 19 χώρες, ήταν υποψήφιο για το βραβείο Νορβηγών Βιβλιοπωλών και βρέθηκε στη 2η θέση της λίστας best seller του Der Spiegel για 16 βδομάδες. Εντάσσεται στο νέο λογοτεχνικό είδος cli-fi (climate fiction), που έχει στον πυρήνα του το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, καθώς η συγγραφέας προσπαθεί να ερμηνεύσει το φαινόμενο και τις επιπτώσεις του στις ζωές των ανθρώπων.

Έγραψαν για την Ιστορία του νερού:

«Η Ιστορία του νερού είναι ένα συναρπαστικό, επιδέξια δομημένο μυθιστόρημα, που μας προειδοποιεί με μια τρομακτική εικόνα, θέτοντας προβλήματα για συζήτηση, τρόπους και συμπεριφορές για περαιτέρω σκέψη…»
–Janneken Overland, Klassekampen

«Η Μάγια Λούντε έχει μια μοναδική ικανότητα να καθρεφτίζει μεγάλα υπαρξιακά προβλήματα στις ζωές απλών καθημερινών ανθρώπων.»
–Odmund Hagen, Dad og Tid

«Δύο ιστορίες για τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής διασταυρώνονται σε αυτό το στοχαστικό και αγωνιώδες μυθιστόρημα.»
–Kirkus Reviews (starred)

 

Έγραψαν για την Ιστορία των μελισσών:

«Η Μάγια Λούντε δεν φωνάζει, αλλά μας δείχνει την ανησυχητική σιωπή που επικρατεί όταν οι μέλισσες πάψουν να βουίζουν.»
–Σάκης Ιωαννίδης, Η Καθημερινή


Η Μάγια Λούντε γεννήθηκε στο Όσλο και είναι συγγραφέας και σεναριογράφος. Για το μυθιστόρημά της Η ιστορία των μελισσών, το οποίο μεταφράστηκε σε 35 γλώσσες, κέρδισε το βραβείο των Νορβηγών Βιβλιοπωλών και το Βραβείο Fabel. Σπούδασε Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Όσλο. Έχει γράψει επίσης παιδικά βιβλία, όπως Το πνεύμα του χιονιού, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Λογοτεχνία
Συγγραφέας Maja Lunde
Μετάφραση Δέσπω Παπαγρηγοράκη
Επιμέλεια
Σελίδες 365
Διαστάσεις 14 x 20,5 εκ.
Χρώμα Μονόχρωμο
Εξώφυλλο Μαλακό
Ημερομηνία έκδοσης 10/06/2020

Γράψτε μια αξιολόγηση

Σημείωση: η HTML δεν επεξεργάζεται!
    Κακή           Καλή

Captcha

Τίνα Μανδηλαρά - lifo.gr

Γνωστή για τις οικολογικές της ευαισθησίες, η Νορβηγίδα Μάγια Λούντε δεν άργησε να γίνει γνωστή στους απανταχού ακτιβιστές, με το μυθιστόρημά της Η ιστορία των μελισσών να μεταφράζεται σε τριάντα πέντε γλώσσες και να κερδίζει το βραβείο των Νορβηγών βιβλιοπωλών και το βραβείο Fabel. Το συγκεκριμένο βιβλίο, η Ιστορία του νερού, είναι το δεύτερο από την Τετραλογία του Κλίματος και ήδη έχει μεταφραστεί σε είκοσι χώρες. Μεταφέροντας αντίστοιχες οικολογικές ανησυχίες, το βιβλίο μιλάει για το νερό και την ιστορία του, για το πόσο απαραίτητο μας είναι και πόσο κρίσιμη είναι η έλλειψή του για το μέλλον του πλανήτη.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο
 


ekritikimas - onmybookself.wordpress.com

onmybookself: Στο εξωτερικό έχει ξεκινήσει η παραγωγή βιβλίων στην κατηγορία cli-fi. Πιστεύεις ότι έχουν ευαισθητοποιηθεί περισσότερο όσον αφορά τα περιβαλλοντικά ζητήματα οι ξένοι συγγραφείς σε σχέση με τους Έλληνες;

ekritikimas: Είναι ένα καινούριο είδος και πιστεύω αυτός είναι ο λόγος που δεν υπάρχουν πολλά βιβλία της εγχώριας λογοτεχνίας με αυτήν τη θεματολογία. Σίγουρα τα επόμενα χρόνια θα δούμε αντίστοιχα βιβλία και από Έλληνες συγγραφείς. Δε θεωρώ ότι είναι λιγότερο ευαισθητοποιημένοι σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

onmybookself: Μετά την ανάγνωση του βιβλίου και δεδομένης της πραγματικότητας που ζούμε, πιστεύεις ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα να προστατεύσουμε και να σώσουμε τον πλανήτη μας;

ekritikimas: Πολύ καλή ερώτηση και σε ένα βαθμό δύσκολη να την απαντήσεις… Πιστεύω πως τα τελευταία χρόνια έχουμε ευαισθητοποιηθεί αναφορικά με τα ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον. Όλο και περισσότεροι ασχολούνται με δραστηριότητες που προστατεύουν το πλανήτη όπως λόγου χάρη η ανακύκλωση, η φροντίδα οργανισμών που κινδυνεύουν σε εξαφάνιση… Θέλω να πιστεύω πως υπάρχει ακόμα ελπίδα!

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο


Γεωργία Παπαδοπούλου - ekritikimas.blogspot.com

"Η ιστορία του νερού" είναι ένα μυθιστόρημα με κεντρική θεματολογία ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον, και πιο συγκεκριμένα το νερό, όπως είναι φανερό και από τον τίτλο του. Ο αναγνώστης διαβάζει παράλληλα δύο ιστορίες. Της Σίνε που εξελίσσεται στο 2017 και του Νταβίντ που εξελίσσεται το 2041.

Η συγγραφέας μπλέκει με αρμονικό τρόπο τις δύο χρονικές στιγμές, χωρίς να υπάρχει κάποιο μπέρδεμα με τις συχνές εναλλαγές του προσώπου αφήγησης και του χρόνου. Η ιστορία της Σίνε είναι βγαλμένη από την πραγματικότητα του σήμερα, καθώς τα όσα περιγράφονται για τη μόλυνση του νερού, την εκμετάλλευσή του και το λιώσιμο των πάγων είναι κάτι που συμβαίνει. Τα όσα περιγράφονται από την πλευρά του Νταβίντ, παρότι συμβαίνουν στο μέλλον και έχουν μία δόση δυστοπίας, μοιάζουν τρομακτικά κοντά και είναι πολύ πιθανόν να συμβούν. Η σκληρότητα και η ωμότητα που περιγράφονται κάποια πράγματα, λειτουργούν ως ένας τρόπος αφύπνισης για όποιον διαβάζει το βιβλίο. Η M. Lunde γράφει με έναν ρεαλισμό που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τους αναγνώστες και τους βάζει σε πολλές σκέψεις.


Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο


Γιώργος Κουλουβάρης - Ναυτεμπορική - 2 Οκτ 2020
 


Γιώτα Παπαδημακοπούλου - culture21century.gr

Η Maja Lunde έγινε γνωστή στη χώρα μας όταν κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος το πρώτο βιβλίο της Τετραλογίας του Περιβάλλοντος, "Η ιστορία των μελισσών". Ένα βιβλίο δυστοπικής φαντασίας -ή ίσως όχι και τόσο πολύ φαντασίας όσο πιθανότατα να πιστεύουν κάποιοι- πολύ διαφορετικό απ' αυτά που έχουμε συνηθίσει να διαβάζουμε και που υπάγεται σε ένα νέο υποείδος της τεράστιας αυτής κατηγορίας του φανταστικού, στο cli-fi (climate fiction), το οποίο και εστιάζει στις κλιματικές αλλαγές και στις επιπτώσεις που αυτές έχουν στη Γη και στον άνθρωπο, αλλά και στο πως μπορούν να εξελιχθούν με το πέρασμα του χρόνου και κατ' επέκτασιν, το πόσο καταστροφικές μπορεί να είναι για εμάς. Ιστορίες που αν τις αντιμετωπίσουμε με την πρέπουσα σοβαρότητα έχουν να μας προσφέρουν πολλά περισσότερα απ' όσα πιθανότητα φανταζόμαστε και που ίσως μας βοηθήσουν, έστω κι αργά, ν' αλλάξουμε στάση ζωής, μα και στάση απέναντι στο πως συμπεριφερόμαστε στον ίδιο μας τον πλανήτη.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο
 


Λεύκη Σαραντινού - tetragwno.gr

To νέο βιβλίο της Maja Lunde, της Ράκελ Κάρσον της εποχής μας, είναι ένα βιβλίο για το νερό και την ιστορία του, για το πόσο πολύτιμο μας είναι, κάτι που το καταλαβαίνουμε, δυστυχώς, μόνο από την έλλειψή του.

Η συνέχεια της τετραλογίας του περιβάλλοντος μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη “Ιστορία των μελισσών“, δεν υπολείπεται ούτε στο ελάχιστο του πρώτου βιβλίου της Lunde σε καταιγιστική δράση, μεστό, καθαρό λόγο και άφθονα οικολογικά μηνύματα αφύπνισης. Οι χρόνοι αφήγησης είναι τρεις το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, όπως γινόταν και στο πρώτο μέρος της τριλογίας. 

Το παρόν αφορά τη Νορβηγία του 2017, όταν η εβδομηντάχρονη ακτιβίστρια Σίνε φεύγει με ένα σκάφος, κουβαλώντας ένα πολύτιμο, όπως θα αποδειχτεί, φορτίο για τη Γαλλία, προκειμένου να έρθει αντιμέτωπη με το επώδυνο παρελθόν της.


Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο


Λήδα Πιμπλή - ieidiseis.gr
 

Η Νορβηγίδα συγγραφέας των παγκόσμιων bestseller «Η ιστορία των μελισσών» και «Η ιστορία του νερού» μιλάει αποκλειστικά στο ieidiseis.gr.

Στην Ελλάδα την γνωρίσαμε μέσα από την «Ιστορία των μελισσών», ένα επικό μυθιστόρημα cli-fi (climate fiction) για έναν κόσμο όπου η επικονίαση των φυτών, μια διαδικασία απαραίτητη για την καρποφορία της φύσης, πραγματοποιείται χειρωνακτικά από στρατιές εξαθλιωμένων εργατών γης, αφού οι μέλισσες έχουν πια εξαφανιστεί. Η «Ιστορία των μελισσών» κυκλοφόρησε το 2015, μεταφράστηκε σε περισσότερες από 35 γλώσσες. Ακολούθησε η «Ιστορία του νερού», μέρος και αυτή της Τετραλογίας του Κλίματος, και το «Przewalski’s Horse» (αμετάφραστο ακόμα στα ελληνικά) ενώ αναμένεται διεθνώς το τέταρτο και τελευταίο μέρος της Τετραλογίας.

Και όλα αυτά δεν είναι παρά η αρχή. Γιατί η Μάγια Λούντε (Maja Lunde), η πιο σημαντική σύγχρονη Νορβηγίδα συγγραφέας, αποδεικνύεται μια αστείρευτη πηγή ιστοριών και χαρακτήρων που δημιουργούν «σχολή». Με αφετηρία την κλιματική αλλαγή, υφαίνει περιπέτειες σπάνιας περιπλοκότητας που γεφυρώνουν το ιστορικό μυθιστόρημα με την λογοτεχνία του φανταστικού, τις αρχαίες σκανδιναβικές saga με το μυθιστόρημα χαρακτήρων.

Μιλήσαμε μαζί της με αφορμή την κυκλοφορία του «Η ιστορία του νερού» από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.
 

Κυρία Λούντε, υπάρχουν κάποια στοιχεία που επαναλαμβάνονται στα βιβλία σας: μια περιβαλλοντική καταστροφή επικών διαστάσεων, άνθρωποι που πρέπει να τα βγάλουν πέρα με τις συνέπειες σε διαφορετικές εποχές. Πως καταλήξατε σε αυτή τη «φόρμουλα»;
- Σίγουρα δεν είχα μια τέτοια «φόρμουλα» στο μυαλό μου όταν άρχισα να ασχολούμαι με την μυθοπλασία. Ξεκίνησα γράφοντας μια πιο μικρή, πιο προσωπική ιστορία που αντλούσε από την καθημερινότητά μου. Αλλά δεν το βρήκα ενδιαφέρον. Έχω επαναλάβει πολλές φορές ότι γράφω εκεί που πονάει, το οποίο σημαίνει ότι έχω ανάγκη να γράφω για θέματα που είναι πραγματικά σημαντικά για εμένα. Έτσι, όταν έπεσα πάνω σε ένα ντοκιμαντέρ για τις μέλισσες και το φαινόμενο της κατάρρευσης των αποικιών τους που μου έκανε τεράστια εντύπωση, αποφάσισα να μάθω περισσότερα και να γράψω γι’ αυτό. Οι τρεις χαρακτήρες της πρώτης ιστορίας («Ιστορία των μελισσών») ξεπήδησαν αμέσως στο μυαλό μου και συνειδητοποίησα ότι ήθελα να εξερευνήσω τις ζωές και των τριών, εξ’ ου και οι τρεις χρονικές περίοδοι.


Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο


liberumlibrarium.blogspot.com

To νέο βιβλίο της Maja Lunde, της Ράκελ Κάρσον της εποχής μας, είναι ένα βιβλίο για το νερό και την ιστορία του, για το πόσο πολύτιμο μας είναι, κάτι που το καταλαβαίνουμε, δυστυχώς, μόνο από την έλλειψή του.
     Η συνέχεια της τετραλογίας του περιβάλλοντος μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη "Ιστορία των μελισσών", δεν υπολείπεται ούτε στο ελάχιστο του πρώτου βιβλίου της Lunde σε καταιγιστική δράση, μεστό, καθαρό λόγο και άφθονα οικολογικά μηνύματα αφύπνισης. Οι χρόνοι αφήγησης είναι τρεις το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, όπως γινόταν και στο πρώτο μέρος της τριλογίας. 
    Το παρόν αφορά τη Νορβηγία του 2017, όταν η εβδομηντάχρονη ακτιβίστρια Σίνε φεύγει με ένα σκάφος, κουβαλώντας ένα πολύτιμο, όπως θα αποδειχτεί, φορτίο για τη Γαλλία, προκειμένου να έρθει αντιμέτωπη με το επώδυνο παρελθόν της.
Μέσα από την αφήγηση του παρόντος, η Σίνε αναπολεί το παρελθόν της, τις δεκαετίες του '60 και του '70, τότε που η ίδια ήταν ακόμη παιδί και η ανεπανόρθωτη καταστροφή που θα συντελούταν στη φύση τα επόμενα σαράντα χρόνια βρισκόταν ακόμη στα σπάργανα. Τότε το περιβαλλοντικό κίνημα άρχιζε να κάνει δειλά τα πρώτα του βήματα, ερχόμενο σε σφοδρή σύγκρουση με τα κατεστημένα οικονομικά συμφέροντα και την ολοένα και περισσότερο αυξανόμενη απληστία των ανθρώπων για κέρδος και ανάπτυξη. Η Ιστορία και η κλιματική αλλαγή μας έδειξαν ήδη ποιος κέρδισε σε αυτή τη διαμάχη, τα χειρότερα όμως δεν έχουν έρθει ακόμη. Διότι, μέσα σε είκοσι μόλις χρόνια από σήμερα, τα πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ χειρότερα και να αλλάξουν άρδην τη σχετικά ανέφελη- σε σχέση με το μέλλον- καθημερινότητά μας.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο

 

  • Κωδικός Προϊόντος: 84227
  • ISBN : 978-960-645-050-1
  • Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
  • 17,70€
  • 15,93€

Ετικέτες: Η ιστορία του νερού