Έξοδος από το χάος

-10% Έξοδος από το χάος

Μια διεξοδική και εμβριθής καταγραφή της πολιτικής ιστορίας και των συγκρούσεων των τελευταίων δεκαετιών στη Μέση Ανατολή.

Η Μέση Ανατολή είναι μία από τις πιο ασταθείς περιοχές του κόσμου. Τα τελευταία χρόνια, μετά την αισιοδοξία αλλά και τη μεγάλη απογοήτευση που έφερε η Αραβική Άνοιξη με την άνοδο και την πτώση του Ισλαμικού Κράτους, η περιοχή αποτελεί σημαντική πρόκληση για τη διεθνή ασφάλεια. Με την απειλή της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας, την ένταση των μεγάλων μεταναστευτικών ρευμάτων, αλλά και τον ανταγωνισμό για τον έλεγχο του πετρελαίου, η περιοχή φαίνεται πως θα παραμείνει ένα καζάνι που βράζει. Τι είναι όμως εκείνο που προκάλεσε μια τέτοια αστάθεια;

Το βιβλίο Έξοδος από το χάος διατρέχει την πολιτική ιστορία συγκρούσεων τεσσάρων δεκαετιών στη Μέση Ανατολή, εξετάζοντας τις επιπτώσεις που έχει σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Ζιλ Κεπέλ, που οι New York Times αποκάλεσαν «τον διασημότερο μελετητή του Ισλάμ στη Γαλλία», μας δίνει μια σαφή αφήγηση των βαθύτερων αιτιών της έντασης, τεκμηριώνοντάς τη με προσωπικές εμπειρίες ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα.

Από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ του 1973 μέχρι τις επιπτώσεις της Αραβικής Άνοιξης, το βιβλίο Έξοδος από το χάος ξετυλίγει τα νήματα των σχέσεων στη Μέση Ανατολή και τα συνδέει με τον παγκόσμιο αντίκτυπό τους. Με την οξυδέρκεια που πηγάζει από την πολυετή του πείρα στη μελέτη της περιοχής, ο Κεπέλ εντάσσει αυτές τις χαώδεις δεκαετίες σε ένα ευρύτερο πλαίσιο και φωτίζει τη δυναμική που τις χαρακτηρίζει. Ταυτόχρονα, διερευνά την προοπτική εξόδου από αυτή την κρίση, προκειμένου οι λαοί της Μέσης Ανατολής, αλλά και ολόκληρου του κόσμου, να εξασφαλίσουν ένα λιγότερο αβέβαιο μέλλον.

 

Είπαν για το βιβλίο:

«Μια εξαιρετική εισαγωγή για όσους θέλουν να γνωρίσουν την περιοχή με τρόπο ουσιαστικό… χωρίς τις παραμορφωτικές ιδεολογικές παρωπίδες που αλλοιώνουν πολλές φορές την οπτική σε άλλα βιβλία με αντικείμενο τη συγκεκριμένη περιοχή του κόσμου, τα οποία είναι διαποτισμένα από φανατισμούς.»
–Michael J. Totten, The New York Times

«Ο Ζιλ Κεπέλ αποκρυπτογραφεί με εξαιρετική διαύγεια τις κρίσεις στη Μέση Ανατολή, προσφέροντάς μας ένα κορυφαίο μάθημα γεωπολιτικής. Το Έξοδος από το χάος είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία του.»
–Christian Makarian, L’Express

«Ένα βιβλίο απαραίτητο σε όσους θέλουν να καταλάβουν τι συμβαίνει σήμερα στη Μέση Ανατολή.»
–Jean-Pierre Elkabbach, CNewsΟ Ζιλ Κεπέλ είναι Καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού, προβεβλημένος μελετητής του αραβικού κόσμου με πλούσιο συγγραφικό έργο και πυκνή αρθρογραφία, από τους βασικότερους συντελεστές του δημόσιου διαλόγου στη Γαλλία για το θέμα του ισλαμισμού, της τζιχάντ και της τρομοκρατίας. Το Έξοδος από το χάος έχει ήδη μεταφραστεί στα Αγγλικά, τα Γερμανικά, τα Ισπανικά και τα Ιταλικά.

Χαρακτηριστικά
Συγγραφέας Gilles Kepel
Μετάφραση Αριστέα Κομνηνέλλη
Επιμέλεια
Σελίδες 544
Διαστάσεις 14 x 20,5 εκ.
Χρώμα Μονόχρωμο
Εξώφυλλο Μαλακό
Ημερομηνία έκδοσης 23/09/2020

Γράψτε μια αξιολόγηση

Σημείωση: η HTML δεν επεξεργάζεται!
    Κακή           Καλή

Captcha

Γιώργος Κατσαΐτης - enimerosi.com

Μπορούμε να πούμε ότι αυτά τα σύνορα Ανατολής - Δύσης, έχουν μετακινηθεί, από τον εγγύς μεσημβρινό κατά Huntington, αργότερα στο Αιγαίο και τώρα ακόμα πιο ανατολικά ύστερα από τους πολέμους της Δύσης στη Μ. Ανατολή και τις θερμές θάλασσες;
Αυτό είναι ένα περίπλοκο ζήτημα καθώς δεν είναι πλέον τόσο ξεκάθαρο όσο παλιότερα, με τα δυο παγκόσμια στρατόπεδα την εποχή του ψυχρού πολέμου, την περιστολή των ελευθεριών στην Ανατολή και το σύνορο ανάμεσά τους.
Για παράδειγμα, σε χώρες όπως η Αλβανία και η Βοσνία, οι οποίες είναι παραδοσιακά μουσουλμανικές, υπάρχει πλέον η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης, έτσι που η κοινή γνώμη δεν ακολουθεί υποχρεωτικά τις «εντολές» της εκάστοτε αρχής ή κυβέρνησης, όπως λ.χ. στην περίπτωση της Τουρκίας.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο
 


Ιωάννα Κλεφτόγιαννη - sputniknews.gr

Ο κορυφαίος Γάλλος Ισλαμολόγος, Ζιλ Κεπέλ, μάς μίλησε για την επόμενη ημέρα στις γεωπολιτικές σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ε.Ε., αλλά και για την τέταρτη γενιά τζιχαντιστών που χτύπησαν πρόσφατα τη Γαλλία και την Αυστρία.

Έχει το προνόμιο να συναντά τους ηγέτες της υφηλίου και να συνομιλεί μαζί τους απευθείας.

Ο Γάλλος Ισλαμολόγος, Ζιλ Κεπέλ, κορυφαίος αναλυτής του αραβικού κόσμου, μάς μίλησε για τις νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται γύρω από την Τουρκία, με αφορμή το φρεσκοτυπωμένο στην Ελλάδα βιβλίο του «Έξοδος από το χάος-Κρίση στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή» (κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, σε μτφ. Αριστέας Κομνηνέλλη).

Στο πόνημα σκιαγραφούνται με οξυδέρκεια οι συγκρούσεις τεσσάρων δεκαετιών στη Μέση Ανατολή από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ μέχρι την Αραβική Άνοιξη, ενώ συγχρόνως διαγράφονται οι διαφορετικές γενιές τζιχαντιστών, που «χτυπούν» τον Δυτικό κόσμο.


Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη


philenews.com

Η συζήτηση για τη θέση του Ισλάμ στην Ευρώπη έχει ανάψει για τα καλά. Από τη μια η μεταναστευτική κρίση και από την άλλη οι ισλαμιστικές, τρομοκρατικές επιθέσεις δημιούργησαν τις προϋποθέσεις εκείνες που επιδιώκουν επανατοποθέτηση των σχέσεων του Ισλάμ με τη Δύση κάτω από μια νέα οπτική γωνία. Τις ρίζες του τζιχάντ και τις αντιδράσεις των ευρωπαϊκών κρατών αναλύει στον Φιλελεύθερο ο Ζιλ Κεπέλ, καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών του Παρισιού – Sciences Po και ένας από τους γνωστότερους παγκοσμίως αναλυτές του Ισλάμ.

Η συνομιλία μαζί με τον Γάλλο ειδικό είναι άκρως γοητευτική και διαφωτιστική, αφού είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει σε βάθος τη Μέση Ανατολή, μήτρα του τζιχαντιστικού εξτρεμισμού. Το πρόβλημα, υποστηρίζει ο Ζιλ Κεπέλ, δεν είναι φυσικά με όλους τους μουσουλμάνους, αλλά με μια μικρή μειονότητα, η οποία ωστόσο είναι αρκετή να σπείρει τον τρόμο και τον θάνατο, αφού έχει ριζοσπαστικοποιηθεί σε βαθμό που χάνει τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά της.


Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο


Καθημερινή 15/11/2020

 


 

Το Βήμα 1/11/2020
 Real News 1/11/2020
 Συνέντευξη του Gilles Kepel στα "Νέα Σαββατοκύριακο"
 

  • Κωδικός Προϊόντος: 60032
  • ISBN : 978-960-645-100-3
  • Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
  • 17,70€
  • 15,93€

Ο Ζιλ Κεπέλ μιλά για το βιβλίο του

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ετικέτες: Έξοδος από το χάος, Κρίση στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή