" /> Ο πλανήτης μας χρειάζεται! – Blog των εκδόσεων Κλειδάριθμος

Ο πλανήτης μας χρειάζεται!

Ο πλανήτης μας χρειάζεται!

Η τροφή που καταναλώνουμε, ο αέρας που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε και το κλίμα που κάνει τον πλανήτη μας φιλόξενο για τη ζωή προέρχονται όλα από τη φύση. Κάθε χρόνο, τα θαλάσσια φυτά παράγουν περισσότερο από το μισό οξυγόνο της ατμόσφαιρας, ενώ ένα ώριμο δέντρο καθαρίζει τον αέρα, απορροφώντας 22 κιλά διοξείδιο του άνθρακα και απελευθερώνοντας στη θέση του οξυγόνο. Παρά τα όσα μας προσφέρει η φύση μας, εμείς συνεχίζουμε να την κακομεταχειριζόμαστε. Για αυτόν τον λόγο είναι επιτακτική η δράση όλων μας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι η πιο σημαντική ημέρα για περιβαλλοντική δράση. Από το 1974 γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, παρακινώντας κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, διασημότητες και πολίτες να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους κάθε φορά σε ένα επείγον περιβαλλοντικό ζήτημα.

Η φύση μας στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Για να φροντίσουμε τον εαυτό μας, πρέπει να φροντίσουμε τη φύση.

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, Παγκόσμια Ημέρα για τη Φύση
  #fornature

Ο καθένας μας μπορεί να συμβάλει ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος. Από το να μειώσουμε ο καθένας μας το δικό του αποτύπωμα στη φύση, να στηρίξουμε περιβαλλοντικές οργανώσεις, να φτιάξουμε το δικό μας μικρό κήπο στο μπαλκόνι μας. Όλα όμως ξεκινούν από τη σωστή γνώση και πληροφόρηση.  Με αυτή τη σκέψη, παρακάτω σας προτείνουμε μερικές καθημερινές πράξεις αγάπης για το περιβάλλον.

Νερό

Μειώνουμε τη σπατάλη

Πόσο σημαντικό είναι το νερό για την ανθρώπινη ύπαρξη; Η Ιστορία του νερού, το δεύτερο, αυτοτελές βιβλίο της Τετραλογίας του Κλίματος της Maja Lunde μας δείχνει με το δικό του τρόπο πόσο τρωτός μπορεί να γίνει ο άνθρωπος μπροστά στην έλλειψηπόσιμου νερού, αλλά και πως οι επιλογές μας είναι αυτές που καθορίζουν τη ζωή μας.

 

Σκουπίδια

Ανακυκλώνουμε

H Χριστίνα Κασιντή στο βιβλίο της με τίτλο Οι περιπέτειες μιας σακούλας, μας συστήνει τη Σούλα, μια πλαστική σακούλα, που μας δείχνει με ευφάνταστο τρόπο τις συνέπειες στο περιβάλλον από την αλόγιστη χρήση του πλαστικού εξηγώντας μας παράλληλα την αξία της ανακύκλωσης.

 

 

Ενέργεια

Εξοικονομούμε ενέργεια

Η ζωή μας οργανώνεται γύρω από τεχνολογίες που μας διευκολύνουν καθημερινά αλλά έχουν αποτέλεσμα ένα μεγαλύτερο οικολογικό αποτύπωμα. Η Alice Bell στο βιβλίο της Μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη, εξετάζει μια εκτενή γκάμα από τεχνολογικές, περιβαλλοντικές και πολιτικές δράσεις που έχουμε στη διάθεσή μας ώστε να σταματήσουμε την καταστροφή που προκαλούμε και να φτιάξουμε έναν πλανήτη στον οποίο μπορεί να ευημερεί κάθε είδος ζωής.

 

Ενημέρωση

Ενημερωνόμαστε σωστά

Μαθαίνοντας ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα μπορούμε σίγουρα να το αντιμετωπίσουμε καλύτερα. Χρησιμοποιώντας τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα και απλές εικόνες, ο κορυφαίος περιβαλλοντολόγος Tony Juniper στο βιβλίο Πώς  γ*μ*με τον πλανήτη μας αποκαλύπτει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αλλά και τις λύσεις που μπορούν να μας βοηθήσουν να αναστρέψουμε τις τάσεις και να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας. Αντίστοιχα, η Marie G. Rohde, στο παιδικό βιβλίο Πλανήτης SOS παρουσιάζει τις περιβαλλοντικές απειλές ως μυθικά τέρατα, μας εξηγεί γιατί και με ποιους τρόπους μας απειλούν και μας προτείνει τους τρόπους αντιμετώπισής τους.

Δράση

Aναλαμβάνουμε δράση

Η Νaomi Klein με το βιβλίο της Στις Φλόγες αλλά και με το Πώς να αλλάξουμε τα πάντα που έχει γράψει μαζί με την Rebecca Stefoff που απευθύνεται σε παιδιά από 12 ετών, μας παρακινεί όσε τολμηρή δράση, στοχεύοντας να μας κινητοποιήσει να αγωνιστούμε για τη ζωή μας και τον πλανήτη μας, όσο ακόμα υπάρχει χρόνος.

 

MHΝ ΞΕΧΝΑΤΕ: για να φροντίσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας, πρέπει πρώτα να φροντίσουμε τον πλανήτη μας.

Η ομάδα των εκδόσεων Κλειδάριθμος

Προσθήκη σχολίου

Η διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Τα πεδία με αστερίσκο * είναι απαραίτητα.

Τηλέφωνο: 210 3832044
Φαξ: 210 3817950
Στουρνάρη 27β
10682 Αθήνα