" /> Ας σπάσουμε τις προκαταλήψεις ❌ – Blog των εκδόσεων Κλειδάριθμος

Ας σπάσουμε τις προκαταλήψεις ❌

Ας σπάσουμε τις προκαταλήψεις ❌

Σήμερα, 8 Μαρτίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και το δικαίωμά της να ορίζει τις προσωπικές και επαγγελματικές επιλογές της και να απολαμβάνει τη ζωή της χωρίς διακρίσεις και χωρίς βία.

Το φετινό θέμα της καμπάνιας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2022, #BreakTheBias, μας καλεί να σπάσουμε τις προκαταλήψεις, τα στερεότυπα και τις διακρίσεις και να φανταστούμε έναν κόσμο με συμπερίληψη, διαφορετικότητα και ισότητα των φύλων.

Στον χώρο των εκδόσεων, ήδη από το 2020, κυκλοφορούν σημαντικά βιβλία Ελληνίδων και ξένων συγγραφέων που μιλούν για την ισότητα των φύλων, τη γυναικεία ενδυνάμωση και τραυματικές έμφυλες εμπειρίες σε μια προσπάθεια να αφυπνίσουν την κοινωνία μας απέναντι στις διακρίσεις, στις ανισότητες και στην έμφυλη βία. Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε το δίκτυο «Η φωνή της», που σχηματίστηκε πρόσφατα από Ελληνίδες συγγραφείς με στόχο να υψώσουν τη φωνή τους κατά της έμφυλης βίας και κατά των γυναικοκτονιών.

Παρακάτω σας προτείνουμε μερικά βιβλία για να εμπλουτίσετε τη ζωή σας με πραγματικές ιστορίες που εμπνέουν.


«Όταν δεν αναλαμβάνουμε τον κίνδυνο να σταθούμε στα πόδια μας και να πούμε την άποψή μας, όταν οι επιλογές που βλέπουμε μας αναγκάζουν να ενταχθούμε σε κατηγορίες στις οποίες θέλουμε να αντισταθούμε, διαιωνίζουμε την έλλειψη επικοινωνίας
και τη μοναξιά μας.»

📌 Αξίζει να δείτε την ομιλία της συγγραφέως στο Ted με θέμα την ντροπή και πώς αυτή επηρεάζει σημαντικά τη ζωή πολλών γυναικών.

 


 

«Αν θέλουμε να μάθουμε ποιες έμελλε να γίνουμε προτού ο κόσμος μάς πει ποιες πρέπει να είμαστε…
Αν θέλουμε να μάθουμε πού έμελλε να πάμε προτού ο κόσμος μάς βάλει στη θέση μας…
Αν θέλουμε να γευτούμε την ελευθερία αντί για τον έλεγχο…
Τότε θα πρέπει να ξαναμάθουμε τη μητρική γλώσσα της ψυχής μας.»

 


«Οι γυναίκες δεν πρέπει να κρίνουμε τη ζωή των άλλων γυναικών, αν δεν έχουμε βιώσει η μια τα πάθη της άλλης.»

📌To νέο βιβλίο της Lisa Taddeo με τον τίτλο Θηρίο θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο!

 


 

«Αυτό που σε κρατά καθηλωμένη κάτω είναι το να μη σηκώνεσαι όρθια. Το ξέρω ότι είναι δύσκολο και ότι σου προκαλεί φόβο, και ίσως δεν είσαι σίγουρη για το τι πρέπει να κάνεις, αλλά σου υπόσχομαι ότι η ζωή μπορεί να ξαναγίνει όμορφη.»

 


 

Από τις προτάσεις μας δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι φωνές δυναμικών ηρωίδων που αμφισβητούν το κατεστημένο και σημαδεύουν τις ζωές των ανθρώπων γύρω τους.

 


«Με το σώμα, που ήταν δικό μου, και ανήκε σ’ εμένα τώρα και πάντα. Με το παιδί μου, που με περίμενε με αστείρευτη υπομονή. Δίχως να γνωρίζει το άτομο που ήμουν κάποτε. Μόνο το άτομο που μπορούσα να γίνω.
Στάθηκα στα πόδια μου.»

 


«Στον καθρέφτη είχε δει κάτι παραπάνω από το πρόσωπό της. Είχε δει το κορίτσι που ήταν πριν από όλα αυτά. Το κορίτσι που είχε όνειρα και πίστη. Το κορίτσι που θα ταξίδευε.
Πώς τα είχε ξεχάσει όλα αυτά;»


«Αρχής γενομένης από την Εύα, η γυναίκα καταδικάστηκε να φέρνει με ωδίνες την καινούργια ζωή στον κόσμο. Το θαύμα της ζωής απότοκο του πόνου!»

 


«Θα μπορούσε ποτέ εκείνη να γίνει κομμάτι του δικού του κόσμου; Ο κόσμος του θα την αποδεχόταν;
Ποιοι είναι εκείνοι που ορίζουν πώς θα ζήσει ο καθένας;» »

 


 

Όμως, για να φανταστούμε έναν κόσμο με συμπερίληψη, διαφορετικότητα και ισότητα των φύλων, χρειάζεται να φροντίσουμε τις νεότερες γενιές. Με αφορμή αυτό, παρακάτω προτείνουμε αγαπημένα παιδικά βιβλία για να δούμε αυτόν τον κόσμο κάποια στιγμή να ζωντανεύει:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείξτε κι εσείς τη συμπαράστασή σας και πάμε μαζί να σπάσουμε τις προκαταλήψεις και να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο!

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Η ομάδα των εκδόσεων Κλειδάριθμος

Προσθήκη σχολίου

Η διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Τα πεδία με αστερίσκο * είναι απαραίτητα.

Τηλέφωνο: 210 3832044
Φαξ: 210 3817950
Στουρνάρη 27β
10682 Αθήνα