Γιορτή η σημερινή, για εμάς τις Γυναίκες, που δίνουμε, δινόμαστε, που μαχόμαστε, επιμένουμε, συναισθανόμαστε και προχωράμε. Αλλά κάτι έχει αλλάξει τελικά και δεν είναι μονάχα οι μικρές νίκες τις οποίες πετύχαμε, για τα δικαιώματά μας, που αξίζουν αναφορά, εορτασμό, υπενθύμιση.
Σε μέρες σαν και τούτες που η γεύση της έντονης επικαιρότητας είναι θαμπή, πικρή, διαπεραστική, αξίζει και να θυμόμαστε και να συνεχίζουμε να διεκδικούμε, να απαιτούμε, να θέλουμε το αυτονόητο! Το φως είναι σημαντικό να μην κρύβεται ποτέ. Και το Βιβλίο, ευτυχώς, είναι ένα μέσο να ταξιδέψεις, να εκτονωθείς, να εμπνευστείς και να βελτιώσεις, δίνοντας φωνή σε ό,τι σε θυμώνει αλλά και στις σούπερ δυνάμεις που έχεις.
Για αρχή, ας θυμηθούμε…
Σαν σήμερα, το 1857, 20.000 εργαζόμενες στις βιοτεχνίες κλωστοϋφαντουργίας της Νέας Υόρκης κατεβαίνουν σε μαζική απεργία διεκδικώντας τα αυτονόητα: ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μείωση του ωραρίου, καλύτερους μισθούς. Και κάπως έτσι η σπίθα γίνεται φλόγα και η ημέρα της 8ης Μαρτίου καθιερώνεται ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα Γυναικών στον κόσμο που μας κάνουν περήφανες, από κάθε πιθανό κλάδο: επιστήμες, τέχνες, αθλητισμό, ακτιβισμό.
Μαρία Κιουρί, τιμημένη δις με το βραβείο Νομπέλ και η πρώτη γυναίκα που έγινε καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης.
Βαλεντίνα Τερεσκόβα, η πρώτη γυναίκα που ταξίδεψε στο Διάστημα.
Μαλάλα Γιουσαφζάι, η νεότερη κάτοχος του βραβείου Νόμπελ στον κόσμο (της απονεμήθηκε στα 17 της) και υπέρμαχος –σχεδόν το πλήρωσε με τη ζωή της– των δικαιωμάτων των κοριτσιών στην εκπαίδευση.
Φρίντα Κάλο, μια προσωπικότητα με πολυτάραχη προσωπική ζωή και ζωγραφικά έργα με διάχυτο τον φεμινισμό, τον προσωπικό πόνο και τη γυναικεία σεξουαλικότητα.
Σιμόν ντε Μποβουάρ, συγγραφέας, διανοούμενη, φιλόσοφος, θεωρείται η μητέρα του –μετά το 1968– φεμινισμού.
Για να μην αναφερθούμε στις Ελληνίδες Μαρία Κάλλας, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, Βούλα Πατουλίδου κι άλλες πάρα πολλές προσωπικότητες που κατέγραψαν πρωτιές και ακούστηκαν διεθνώς.
Εσύ τι θες να γίνεις; Τι θες να πετύχεις; Τι όνειρα κάνεις;
Σε μια πραγματικότητα που δεν έχει κατορθώσει ακόμη να πετύχει τα αυτονόητα, όπως μεταξύ άλλων την υπαρκτή ισότητα και ισονομία των φύλων, τα αναπαραγωγικά δικαιώματα, την κατάργηση του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, το δικαίωμα της ψήφου και στην οδήγηση σε κάποιες κοινωνίες ακόμη, την εξάλειψη της βίας και κακοποίησης των Γυναικών) το Βιβλίο έρχεται να φωτίσει, να ανοίξει ορίζοντες και να επικεντρωθεί σε όλα αυτά που μπορούν και πρέπει να αλλάξουν, σε εκείνους που το επιχείρησαν, και σε αυτούς που τα κατάφεραν.
Ξεκινώντας από τον εαυτό μας, από τα «μικρά», τα δύσκολα, τα γενναία.
Για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αλλά και για κάθε στιγμή που σε λυγίζει, σου προτείνουμε τίτλους, όπως το Τόλμησε να ηγηθείς, Σήκω και στάσου με δύναμη και Δείξε γενναιότητα στα δύσκολα της Μπρενέ Μπράουν, το Βουνό είσαι εσύ της Μπριάνα Γουίστ, το Όταν δεν ξέρεις από πού σου ήρθε και Κορίτσι, σταμάτα να ζητάς συγγνώμη! της Ρέιτσελ Χόλις, το Αδάμαστη της Γκλένον Ντόιλ αλλά και το Πώς να πετύχεις σε 24 ώρες της Μαρίας Χατζηστεφανή.
Να είσαι περήφανη που είσαι, που νιώθεις Γυναίκα.
Χρόνια πολλά!