Πώς μπορεί να επιβιώσει κανείς δίχως νερό; Και πόσο τρωτοί μπορεί στ’ αλήθεια να γίνουμε μπροστά σε μια ενδεχόμενη καθολική έλλειψη νερού; Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου, μας βάζει σε σκέψεις και μας θυμίζει τι είναι πραγματικά πολύτιμο, αναντικατάστατο, προτεραιότητα για κάθε είδους ζωντανό οργανισμό.
Η συγγραφέας και σεναριογράφος Μάγια Λούντε, γεννημένη στο Όσλο, υφαίνει μια ιστορία αφιερωμένη στο νερό, τη διαδρομή και τον προορισμό του, με πρωταγωνιστές στο τώρα και το μετά οι οποίοι, με κοινό παρανομαστή το νερό, θα συνδεθούν. Μέσα από το κοινωνικό της μυθιστόρημα Η ιστορία του νερού, που ανήκει σε ένα νέο λογοτεχνικό είδος, αυτό του cli-fi (climate fiction), η Λούντε σκαρώνει μια επική ιστορία γύρω από τις δυνάμεις της φύσης, δείχνοντάς μας πώς οι επιλογές μας είναι καθοριστικές τελικά για την ίδια μας την επιβίωση.
Η Ιστορία του νερού σε μετάφραση Δέσπως Παπαγρηγοράκη, το δεύτερο βιβλίο της Τετραλογίας του Περιβάλλοντος, σκαρφάλωσε για 16 ολόκληρες βδομάδες στη 2η θέση της λίστας με τα μπεστ σέλερ του Der Spiegel, ενώ ήταν υποψήφια για το Βραβείο Νορβηγών Βιβλιοπωλών (Bokhandlerprisen).
Σε μια εποχή που η ζήτηση της ανθρωπότητας για νερό μεγαλώνει την ίδια ώρα που οι υδάτινοι πόροι συρρικνώνονται, στερεύουν, εξαφανίζονται, η Ιστορία του νερού είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Μάλιστα όπως διαμηνύει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, «Το νερό μπορεί να αποτελέσει πηγή συγκρούσεων αλλά και συνεργασίας». Όσο για το βιβλίο της Λούντε, μεταξύ άλλων το αμερικάνικο περιοδικό βιβλιοκριτικής Kirkus Reviews έγραψε σχετικά: «Δύο ιστορίες για τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής διασταυρώνονται σε αυτό το στοχαστικό και αγωνιώδες μυθιστόρημα».
Η Μάγια Λούντε είναι η συγγραφέας της Τετραλογίας του Περιβάλλοντος, που περιλαμβάνει τα μυθιστορήματα Η ιστορία των μελισσών, Η ιστορία του νερού και Η ιστορία των αλόγων ενώ το τέταρτο βιβλίο, Η ιστορία των δέντρων, θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις μας στις αρχές Μαΐου.
Περισσότερα βιβλία της, για παιδιά αλλά και ενήλικες, θα βρεις εδώ.
Καλές αναγνώσεις!
Η Ομάδα των Εκδόσεων Κλειδάριθμος