" /> Ποιος έγραψε τα έργα του Σαίξπηρ? – Blog των εκδόσεων Κλειδάριθμος

Ποιος έγραψε τα έργα του Σαίξπηρ?

Πρωταγωνιστές: Ο Σαίξπηρ, ο Σερ Φράνσις Μπέικον, ο Κρίστοφερ Μάρλοου, ο Κόμης της Οξφόρδης
Μυστήριο:Έγραψε όντως ο Σαίξπηρ τα έργα ή ήταν απλώς η «βιτρίνα» κάποιου άλλου?
Συμπέρασμα: Τελικά απ’ ότι φαίνεται, τα έγραψε ο Βάρδος του Έιβον (όπως αποκαλείτε συχνά ο Σαίξπηρ)

Τα μεγαλύτερα μυστήρια της ιστορίας και οι άνθρωποι που πρωταγωνίστησαν σε αυτά

Τα μεγαλύτερα μυστήρια της ιστορίας

«Καλέ φίλε κρατήσου για τον Θεό,
Πριν σκάψεις ό,τι κρύβεται εδώ.
Ευλογημένος όποιος τις πέτρες δεν πειράξει,
Καταραμένος όποιος τα κόκαλα ταράξει.»

Η επιγραφή στον τάφο του Σαίξπηρ στην Εκκλησία της Αγίας Τριάδας, στο Στράτφορντ-απόν-Έιβον

Η απάντηση στο ερώτημα που τίθεται στον τίτλο αυτού του κεφαλαίου είναι προφανής: Τα έργα του Σαίξπηρ τα έγραψε ο Σαίξπηρ. Δεν υπάρχει κάποια αμφιβολία, μυστήριο ή κάτι που να υποδεικνύει ότι η ιστορία αυτή θα έπρεπε να συμπεριληφθεί σε ένα τέτοιο βιβλίο. Αυτός είναι ο «αυτουργός», ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Γεννήθηκε στο Στράτφορντ-απόν-Έιβον το 1564, όπου επίσης πέθανε το 1616 σε ηλικία 53 ετών. Αυτός ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος για πολλά από τα σημαντικότερα έργα της αγγλικής λογοτεχνίας· τα θεατρικά του έργα εξακολουθούν να παίζονται σε ολόκληρο τον κόσμο 400 χρόνια μετά τον θάνατό του.

Επομένως είναι λογικό να σκεφτείτε: «Ποιο είναι το πρόβλημα, τότε;» Λοιπόν, για σχεδόν 200 χρόνια από τότε που τα θεατρικά έργα παίχτηκαν για πρώτη φορά, δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα. Έπρεπε να φτάσουμε στα τέλη του 18ου αιώνα για να βγουν στην επιφάνεια αμφιβολίες σχετικά με τον Σαίξπηρ και άλλα 50 χρόνια για να εκφραστούν αυτές σε δημοσιευμένη μορφή. Το κεντρικό ερώτημα περιστρέφεται γύρω από το πώς ένας άντρας, ο οποίος δεν είχε αριστοκρατική καταγωγή και ζούσε σε μια επαρχιακή πόλη, κατάφερε να γίνει η μεγαλοφυΐα των θεατρικών έργων που θεωρείται σήμερα. Εκτός από το γεγονός ότι είναι πανέμορφα γραμμένα, τα θεατρικά του έργα δείχνουν μια ευρυμάθεια και μια εξοικείωση με τις διεργασίες της βασιλικής αυλής στην Ελισαβετιανή και στην Ιακωβιανή Αγγλία, μαζί με εκτενείς γνώσεις για πολλές ξένες χώρες. Επομένως, έγραψε όντως ο Σαίξπηρ τα έργα που αποδίδονται σε αυτόν ή ήταν απλώς η «βιτρίνα» κάποιου άλλου ο οποίος ήθελε να παραμείνει ανώνυμος; Θα μπορούσε ένας εξαιρετικά μορφωμένος και πολυταξιδεμένος ευγενής, ίσως κάποιος που προτιμούσε να μην κηλιδώσει το καλό όνομά του συνδέοντάς το με την ταπεινή ζωή του θεάτρου, να είναι ο αληθινός συγγραφέας και η μεγαλοφυΐα;

Δεν υπάρχουν χειροπιαστές αποδείξεις που να αποδεικνύουν ότι ο Σαίξπηρ έγραψε τα έργα, αλλά δεν υπάρχουν και αποδείξεις που να αποδεικνύουν ότι τα έγραψε κάποιος άλλος. Οι ενδείξεις συνηγορούν υπέρ του Σαίξπηρ και μόνο η ανακάλυψη αδιάσειστων στοιχείων θα μας αναγκάσει να αποδώσουμε τα έργα σε κάποιον άλλο. Προφανώς, η άποψη ότι ο γιος ενός γαντοποιού από το Στράτφορντ δεν θα μπορούσε να είναι αρκετά έξυπνος για να είναι ο αληθινός συγγραφέας δεν είναι αρκετή. Πολλοί αμφισβητούν επίσης τον Σαίξπηρ επειδή δεν μπορούν να διανοηθούν ότι ένας τόσο ταλαντούχος άνθρωπος δεν ενδιαφερόταν καθόλου για τη μελλοντική του φήμη. Ζούμε σε μια εποχή στην οποία πολλοί νιώθουν την ανάγκη να μοιραστούν λεπτομέρειες με όλον τον κόσμο ακόμα και για το πρωινό που έφαγαν. Επομένως, είναι μάλλον κατανοητό το γεγονός ότι δυσκολευόμαστε να δεχτούμε την προφανή επιλογή του σημαντικότερου Άγγλου συγγραφέα να μην επιδιώκει τη δημοσιότητα και να αφήνει τα έργα του να μιλούν από μόνα τους.

Δείτε απόσπασμα του βιβλίου και διαβάστε περισσότερα μυστήρια:
«Τα μεγαλύτερα μυστήρια της ιστορίας και οι άνθρωποι που πρωταγωνίστησαν σε αυτά»

Pic003

Προσθήκη σχολίου

Η διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Τα πεδία με αστερίσκο * είναι απαραίτητα.

Τηλέφωνο: 210 3832044
Φαξ: 210 3817950
Στουρνάρη 27β
10682 Αθήνα