" /> Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας; – Blog των εκδόσεων Κλειδάριθμος

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας;

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας;
Υπερεξειδίκευση VS Eυρυγνωσία

 

Είναι καλύτερο  να διαλέγουμε από νωρίς ένα συγκεκριμένο τομέα και να εκπαιδευόμαστε διαρκώς σε αυτόν προκειμένου να αποκτήσουμε προβάδισμα ή μήπως είναι προτιμότερο να αποκτήσουμε ευρύτερες δεξιότητες και εμπειρίες, προτού καταλήξουμε σε αυτό που θέλουμε πραγματικά να κάνουμε;

«Οι προτιμήσεις μας στο επάγγελμα και τη ζωή δεν παραμένουν σταθερές, επειδή και εμείς δεν παραμένουμε ίδιοι».

Ο Ντέιβιντ Έπσταϊν μελέτησε τους πιο επιτυχημένους παγκοσμίως αθλητές, καλλιτέχνες, μουσικούς, εφευρέτες, προγνώστες και επιστήμονες. και ανακάλυψε πως στους περισσότερους τομείς –ιδίως αυτούς που είναι περιπλοκότεροι και πιο απρόβλεπτοι– οι άνθρωποι που διαθέτουν τα φόντα για να διαπρέψουν είναι οι γενικοί γνώστες και όχι οι ειδικοί. Ο Έπσταϊν αμφισβητεί τη συμβατική σοφία ότι η υπερεξειδίκευση εξασφαλίζει την επιτυχία σε οποιονδήποτε τομέα και μας δείχνει τη σπουδαιότητα του εύρους γνώσεων  σε έναν όλο και πιο περίπλοκο κόσμο.

Με τον όρο ευρυγνωσία ο συγγραφέας αναφέρεται στην απόκτηση διαφορετικών δεξιοτήτων και εμπειριών που οδηγούν σε μια όψιμη εξειδίκευση, η οποία ανταποκρίνεται στα πραγματικά μας δυνατά σημεία και προτιμήσεις. Όσοι επιλέγουν αυτό το μονοπάτι περνούν από μια περίοδο εξερεύνησης κατά την οποία δοκιμάζουν διαφορετικά πράγματα, αναπτύσσουν διάφορες δεξιότητες και γνωρίζουν καλύτερα τον εαυτό τους.

«Μαθαίνουμε ποιοι είμαστε στην πράξη και όχι στη θεωρία».

Τόσο η υπερεξειδίκευση όσο και η ευρυγνωσία είναι απαραίτητες για την προσωπική μας πρόοδο και ολοκλήρωση. Μάλιστα, η ευρυγνωσία αποδεικνύεται ακόμη πιο πολύτιμη όταν αντιμετωπίζουμε περίπλοκα, πρωτόγνωρα προβλήματα.  Η αποτυχία σε ένα τεστ είναι ο καλύτερος τρόπος να μάθουμε. Αυτοί που τα παρατούν συχνά καταλήγουν να κάνουν το επάγγελμα που τους γεμίζει περισσότερο. Οι πιο επιδραστικοί εφευρέτες αλλάζουν τομείς, αντί να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους σε ένα μόνο πεδίο. Ενώ οι ειδικοί θα επικεντρώνονται ολοένα και περισσότερο στο αντικείμενο τους και οι υπολογιστές θα αποκτούν περισσότερες δεξιότητες, εκείνοι που διαθέτουν ευρεία σκέψη και επιδιώκουν να κερδίζουν ποικίλες εμπειρίες, θα γνωρίσουν την επιτυχία.

Αιρετικό, αναλυτικό, καθηλωτικό, το βιβλίο του Έπσταϊν με τίτλο Ευρυγνωσία. Πόσο σημαντική είναι σε έναν κόσμο που επιδιώκει την υπερεξειδίκευση υποστηρίζει μια συναρπαστική άποψη: να είμαστε θετικοί στην αναποτελεσματικότητα. Μέσα σε δώδεκα κεφάλαια, ο συγγραφέας προσφέρει λύσεις και παραδείγματα για το όφελος του εύρους γνώσεων ως την απάντηση στην υπερεξειδίκευση. 

Ο τρόπος για να πετύχουμε είναι να δοκιμάζουμε διαφορετικούς τομείς, να αποκτούμε ευρείες εμπειρίες, να λοξοδρομούμε, να πειραματιζόμαστε αδιάκοπα, να καταγινόμαστε με πολλά, ποικίλα ενδιαφέροντα –με άλλα λόγια, να αναπτύσσουμε ευρυγνωσία. Ενώ λοιπόν οι πάντες σπεύδουν να εξειδικευτούν, εσείς αναπτύξτε ευρέα ενδιαφέροντα και ικανότητες για να επιτύχετε σε οποιονδήποτε τομέα!

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

(c) Daniel Deitch

Ο Ντέιβιντ Έπσταϊν είναι μπεστ σέλερ συγγραφέας της New York Times. Τα βιβλία του έχουν αγαπηθεί όχι μόνο από το ευρύ κοινό αλλά και από τον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα. Έχει εργαστεί ως αρθρογράφος σε επιστημονικές και αθλητικές στήλες. Έχει βραβευτεί για τα άρθρα του από οργανισμούς, εθνικές ακαδημίες επιστημών, την ένωση επαγγελματιών δημοσιογράφων και έχει συμπεριληφθεί στην ανθολογία των καλύτερων Αμερικανών κειμενογράφων σε θέματα επιστημών. Κατέχει μεταπτυχιακούς τίτλους σε Περιβαλλοντολογικές Επιστήμες και Δημοσιογραφία. Παραδίδει συχνά ομιλίες για επιστημονικά θέματα στο ευρύ κοινό. Βρείτε περισσότερα για τον συγγραφέα στην προσωπική ιστοσελίδα του ή ακολουθήστε τον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Instagram, Twitter

 

Προσθήκη σχολίου

Η διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Τα πεδία με αστερίσκο * είναι απαραίτητα.

Τηλέφωνο: 210 3832044
Φαξ: 210 3817950
Στουρνάρη 27β
10682 Αθήνα