" /> Η ιστορία μιας γυναίκας που απελευθερώθηκε από τη διατροφική διαταραχή – Blog των εκδόσεων Κλειδάριθμος

Η ιστορία μιας γυναίκας που απελευθερώθηκε από τη διατροφική διαταραχή

Η ιστορία μιας γυναίκας που απελευθερώθηκε από τη διατροφική διαταραχή

Γράφει η Ειρήνη Παταργιά*

Η πρώτη μου επαφή με το βιβλίο αυτό έγινε μέσα σε μια κλινική διαταραχών πρόσληψης τροφής στην Αμερική πριν 18 χρόνια. Τότε δεν είχα την ιδιότητα της ψυχοθεραπεύτριας αλλά της ασθενούς. Θυμάμαι ακόμα τη μέρα εκείνη που ο διευθυντής της κλινικής, ένας
εξαιρετικός άνθρωπος στον οποίο χρωστάω πάρα πολλά, μου έδωσε το βιβλίο και μου είπε:
«Στο ζητάω σαν προσωπική χάρη να το διαβάσεις».

Ο τρόπος και μόνο που μου το είπε μου κίνησε την περιέργεια να το ξεκινήσω. Κάθε σελίδα του ήταν σαν φάρμακο για μένα. Ένιωθα ότι κάποιος είχε μπει στο μυαλό μου και αποτύπωνε τις σκέψεις μου σε ένα χαρτί.
Το βιβλίο το χαρακτηρίζει το χιούμορ και η αμεσότητα με την οποία η συγγραφέας μιλάει για τη δική της διατροφική διαταραχή και ο τρόπος που την αντιμετωπίζει. Ενα τόσο σοβαρό και δύσκολο πρόβλημα προσεγγίζεται με έναν τόσο διαφορετικό τρόπο, ελπιδοφόρο και αισιόδοξο, που λειτουργεί και ως ένα βαθμό θεραπευτικά. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη θεραπεία αλλά σίγουρα μπορεί να βοηθήσει.
Όταν επέστρεψα στην Ελλάδα και άρχισα να εργάζομαι και σαν θεραπεύτρια διαταραχών πρόσληψης τροφής παρότρυνα τους θεραπευόμενους μου να το διαβάσουν. Το απίστευτο ήταν ότι όλοι έκαναν παρεμφερή σχόλια. Έτσι πήρα την απόφαση να το συστήσω στις εκδόσεις Κλειδάριθμος και με την εξαιρετική συνεργασία που είχα μαζί τους το βιβλίο αυτό κυκλοφορεί σήμερα και στα Ελληνικά.

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Η Τζένι ήταν για πολύ καιρό σε μια καταπιεστική σχέση με τον Εντ (ED), που σημαίνει eating disorder, δηλαδή διατροφική διαταραχή (Δ.Δ.). Ο Εντ έλεγχε τη ζωή της, παραμόρφωνε τον τρόπο που έβλεπε τον εαυτό της και προσπαθούσε να της κάνει σωματικό κακό σε όλη τη μακρόχρονη σχέση τους. Ύστερα, κατά τη θεραπεία, η Τζένι έμαθε να αντιμετωπίζει τη διατροφική διαταραχή της σαν σχέση, αλλά και σαν πάθηση.

Το βιβλίο αρχίζει με το «διαζύγιο» της Τζένι από τον Εντ και συνδυάζει τα συμπεράσματα και τις εμπειρίες της ως ασθενούς με τις οδηγίες του θεραπευτή της για μια υγιέστερη και πιο ευτυχισμένη ζωή.

Το βιβλίο απευθύνεται σε όλους, καθώς περιλαμβάνει πληροφορίες για γυναίκες και άνδρες με διατροφικές διαταραχές, τον κύκλο υποστήριξης και τους επαγγελματίες του κλάδου υγείας.

Έγραψαν για το βιβλίο:

«Το πρώτο βιβλίο που δίδαξε στους αναγνώστες ότι, όχι μόνο μπορούν να διαχωριστούν από τη διατροφική διαταραχή τους, αλλά επίσης να διαφωνήσουν μαζί της και να μη την υπακούν. Συνιστώ ολόψυχα αυτόν τον πνευματώδη, αισιόδοξο οδηγό σε ασθενείς, φροντιστές, επαγγελματίες, και όποιον άλλο θέλει να καταλάβει πώς είναι πραγματικά να ζεις με μια διατροφική διαταραχή και τελικά να θριαμβεύεις πάνω της».
–Jennifer J. Thomas, PhD, επίκουρη καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Ψυχιατρικής, Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ· συνδιευθύντρια του Κλινικού και Ερευνητικού Προγράμματος Διατροφικών Διαταραχών, Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης

«Η δημιουργικότητα, το χιούμορ και η ζεστασιά της Τζένι, ο τρόπος που μοιράζεται ανοιχτά και ειλικρινά το ταξίδι της, έχουν βάλει τον πήχη ψηλά για το τι είναι δυνατόν στην ανάρρωση. Η National Eating Disorders Association συνιστούσε θερμά το Η ζωή μου χωρίς τη Δ.Δ. τα τελευταία δέκα χρόνια, και πιστεύουμε ότι θα βρίσκεται στα ράφια των βιβλιοπωλείων για πολλά χρόνια ακόμα.
–Lynn S. Grefe, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Εθνικής Ένωσης Διατροφικών Διαταραχών της Αμερικής (NEDA)

«Στη δουλειά μας με ζευγάρια, το Η ζωή μου χωρίς τη Δ.Δ. έχει γίνει απαιτούμενο ανάγνωσμα για τους συντρόφους των ανθρώπων με διατροφικές διαταραχές. Το ειλικρινές αφήγημα της Τζένι είναι το τέλειο εργαλείο για να βοηθήσει τους συντρόφους των πασχόντων να μάθουν να διαχωρίζουν τη διαταραχή από τον αγαπημένο τους. Αναπτύσσει την ενσυναίσθηση, προσφέρει ελπίδα, και βοηθά να αναρρώσουν οι σχέσεις.
–Cynthia M. Bulik, PhD, Διευθύντρια, UNC Center of Excellence for Eating Disorders· συγγραφέας, Midlife Eating Disorders

*Η Ειρήνη Παταργιά είναι Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, απόφοιτος του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εχει ειδικευτεί στη Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία και στη Διαλεκτική Συμπεριφοριστική Θεραπεία. Σε μεταπτυχιακό επίπεδο
έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα Προαγωγή ψυχικής υγείας – Πρόληψη Ψυχικών Διαταραχών του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Διατηρεί ιδιωτικό γραφείο και είναι επιστημονικός συνεργάτης στην Α’ Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αιγινήτειο Νοσοκομείο.
irenepatargia@gmail.com , www.selfcare.com

Προσθήκη σχολίου

Η διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Τα πεδία με αστερίσκο * είναι απαραίτητα.

Τηλέφωνο: 210 3832044
Φαξ: 210 3817950
Στουρνάρη 27β
10682 Αθήνα