50 μαθήματα από τους τετράποδους φίλους μας

Αντλώντας υλικό από την καθημερινή εμπειρία του με τα δικά του σκυλιά, ο Κυριάκος Αθανασιάδης, συγκεντρώνει τις πιο χαρακτηριστικές ιδιότητες των σκύλων, και μας δείχνει πώς μπορούμε να μάθουμε από αυτές για να έχουμε μια πιο ευτυχισμένη ζωή.

Tα 50 «μαθήματα ζωής» έχουν επίτηδες τοποθετηθεί σε αλφαβητική, εκτός από μία εξαίρεση, άρα και «τυχαία» σειρά. Το όλο εγχείρημα στηρίζεται άλλωστε ακριβώς στην πρώτη εσωτερική και συχνά μη ρητώς αναφερόμενη αρχή που διέπει κάθε βιβλίο αυτοβοήθειας, άρα και αυτό: Μην τα ακολουθείτε όλα κατά γράμμα. Κάντε έστω και ένα από όσα προτείνονται. Κάντε αυτό το μικρό βήμα. Έστω και ένα από αυτά που θα διαβάσετε – όποιο θέλετε: το 1ο, το 25ο ή το 50ό, δεν έχει σημασία. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα βήμα τη φορά. Μάλιστα, ίσως αυτό ακριβώς το ένα μικρό βήμα, ή το ένα επιπλέον μικρό βήμα, να σας αλλάξει τη ζωή.

Ας τα δούμε συνοπτικά:

Αισιοδοξία

Δεν έχει σημασία τι συνέβη χθες ή πριν από λίγα λεπτά. Το μότο των σκύλων είναι ένα: Όλα θα πάνε καλά!

Αλλαγή

Αν η ζωή, η λογοτεχνία ή οι σκύλοι μπορούν να μας μάθουν κάτι, είναι ότι τίποτα δεν συμβαίνει για πάντα.

Απαίτηση

Όταν ένας σκύλος θέλει κάτι, θα το δηλώσει με πολύ περισσότερους από έναν τρόπους. Οι σκύλοι δεν είναι παθητικοί αποδέκτες των επιθυμιών των άλλων. Ξέρουν πολύ καλά τι θέλουν.

Αποδοχή του εαυτού

Ένα σκυλί απολαμβάνει την κάθε του ιδιότητα, επενδύει σε αυτήν και κερδίζει από αυτήν.

Αποδοχή του άλλου

Τα σώματα, τα σχήματα, τα μεγέθη, τα χρώματα, είναι πολλά -είναι άπειρα. Δεν υπάρχουν καλά και κακά, μέτρια ή άσχημα. Όλα τους είναι απλώς ιδιότητες, πράγματα που προσθέτουν στην ποικιλία και στην ομορφιά του κόσμου μας.

Άσκηση

Περισσότερο ή λιγότερο αθλητικοί ανάλογα με τη φυλή τους και το σπίτι στο οποίο μεγαλώνουν, οι σκύλοι μπορούν να κάνουν πραγματικά θαύματα με το σώμα τους, απολαμβάνοντας την κάθε στιγμή της προπόνησής τους.

Αφοσίωση

Η αφοσίωση των σκύλων στον άνθρωπό τους είναι το πιο γνωστό τους χαρακτηριστικό, και μάλλον δικαίως.

Βόλτα

Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με τη βόλτα: ούτε καν το φαγητό. Και μάλιστα, όσο πιο «εξωτική» είναι η βόλτα, τόσο το καλύτερο.

Γενναιοδωρία

Οι σκύλοι βλέπουν σαν θαύμα ό,τι και να κάνουμε. Θεωρούν σπουδαία κάθε μας κίνηση. Κι όταν κάτι από αυτά που κάνουμε έχει εκείνους σαν αποδέκτες, έχουν πάντα τη γενναιοδωρία να μας επιβραβεύουν γι’ αυτό.

Γενναιότητα

Ένας σκύλος -οποιοσδήποτε σκύλος- θα υπερασπιστεί στο μέτρο του δυνατού τον άνθρωπό του και την περιοχή του, την οικογένειά του και το φαγητό του, θα φρουρήσει τον χώρο του και θα παλέψει μέχρι αυτοθυσίας, αν παραστεί ανάγκη.

Εγωισμός

Οι σκύλοι δεν ξέρουν τι σημαίνει Εγωιστικό Γονίδιο – κι αυτό όχι γιατί δεν καταλαβαίνουν και πολλά από βιολογία και από εξέλιξη. Αλλά γιατί δεν έχουν χώρο μέσα στην καρδιά τους για κάτι τέτοιο.

Εμπιστοσύνη

Είναι ωραίο να εμπιστεύεσαι και να ανοίγεσαι, να είσαι ειλικρινής και να μην χτίζεις την καθημερινότητά σου πίσω από ψέματα, μισές αλήθειες, αοριστίες και προφάσεις.

Ενθουσιασμός

Όταν δεν κοιμούνται, τα σκυλιά είναι συνήθως ενθουσιασμένα. Και είναι ενθουσιασμένα με τα πάντα. Η ζωή ενός σκύλου που δεν ενθουσιάζεται από τα πάντα, από το καθετί, δεν θα ήταν μια καλή ζωή.

Ένστικτο

Με ένα μυστηριώδη στα μάτια μας και στη λογική μας τρόπο, τα σκυλιά μπορούν συχνά να αναγνωρίζουν ακόμα και το δίκιο και το άδικο, βάζοντας το δίκιο πάνω πάνω.

Ευγνωμοσύνη

Οι σκύλοι είναι ευγνώμονες κάθε φορά που θα βγουν βόλτα, ακόμα και αν τις τελευταίες δέκα φορές έβρεχε και δεν το χάρηκαν. Είναι κάθε φορά ευγνώμονες που θα τους δώσουμε να φάνε. Είναι ευγνώμονες και το δείχνουν, το εκφράζουν.

Ήλιος

Τα σκυλιά απολαμβάνουν τον ήλιο. Όμως δεν αγαπούν μόνο τον ήλιο – εκείνο το θερμό αποτύπωμα στο πάτωμα. Επιλέγουν καθετί που τους αρέσει και δεν βρίσκεται σε αφθονία και είναι πάντα σε εγρήγορση για οποιαδήποτε ευκαιρία παρουσιαστεί -οσοδήποτε μικρή.

Θετικά

Από βαθιά ριζωμένη πεποίθηση, οι σκύλοι επιλέγουν πάντα τα θετικά από το μπουκέτο των πραγμάτων που τους προσφέρονται, από το σύνολο όσων βρίσκονται μπροστά τους.

Καβγάδες

Οι σκύλοι γρυλίζουν και δείχνουν τα δόντια τους για να αποφύγουν μια σώμα με σώμα εμπλοκή – και αυτό είναι σοφό και άξιο μίμησης. Όμως κάνουν και κάτι άλλο: για να αποφύγουν ακόμα και τα γρυλίσματα, απλώς αποχωρούν από τη σκηνή. Και αυτό είναι ακόμα πιο σοφό.

Καλοσύνη

Τα σκυλιά βλέπουν μόνο το καλό, θέλουν να κάνουν μόνο το καλό, και η βαθύτερη επιθυμία τους είναι να ζουν σε ένα περιβάλλον απόλυτης, αδιατάρακτης καλοσύνης.

Μικροπράγματα

Αφήστε ό,τι κάνετε και δείτε εκείνον τον σκύλο που στ’ αλήθεια ζει τη στιγμή.

Νερό

Κοιτάξτε τον σκύλο σας. Πίνει όσο του χρειάζεται. Πίνει με λαχτάρα και θόρυβο. Δεν το αμελεί ποτέ. Γιατί τα σκυλιά ξέρουν. Και δεν τεμπελιάζουν.

Ξεκούραση

Ένας σκύλος θα βρει τον χρόνο ή θα δημιουργήσει τις συνθήκες για να ξεκουραστεί. Είναι ανάγκη, και οι ανάγκες δεν πρέπει να μένουν ανικανοποίητες.

Ξένοι

Οι σκύλοι μάς μιλούν για τη δυνατότητα να βρεθούμε κοντά σε έναν άνθρωπο, χωρίς να τον αποκλείσουμε από τη ζωή μας επειδή είναι ξένος.

Οικογένεια

Η οικογένεια είναι για τον σκύλο ό,τι η αγέλη για τον πρόγονό του, τον λύκο: είναι το παν.

Παιδικότητα

Οι σκύλοι διατηρούν την παιδικότητά τους για μια ολόκληρη ζωή. Δεν το δείχνουν μόνο με το παιχνίδι, αλλά σχεδόν με κάθε του δραστηριότητα. Ένας ενήλικος σκύλος μπορεί να έχει τις ίδιες ακριβώς τις ίδιες αντιδράσεις με ένα κουτάβι.

Παιχνίδι

Το παιχνίδι είναι βασικό συστατικό της ζωής ενός σκύλου, στην ίδια θέση με το φαγητό, το νερό, τον ύπνο και την αγάπη του άλλου.

Παρόν

Τα σκυλιά δεν σκέφτονται ποτέ το αύριο. Θα γελούσαν αν τους το έλεγες. Τα σκυλιά ενθουσιάζονται με την κάθε στιγμή που ζουν: ενθουσιάζονται με το τώρα.

Περιέργεια

Η περιέργεια και η γενναιότητα των σκύλων να δοκιμάζουν διαρκώς το νέο είναι ο τρόπος τους να προχωρούν στη ζωή και να τη διερευνούν.

Περιπέτεια

Οι σκύλοι λατρεύουν την περιπέτεια – τη σωματική περιπέτεια, εκείνη που απαιτεί φυσική εμπλοκή.

Περπάτημα

Το περπάτημα είναι για έναν σκύλο ό,τι το διάβασμα ή η τηλεόραση για εμάς.

Προσοχή

Ένα σκύλος ποτέ δεν θα σε διακόψει όσο του μιλάς, ποτέ δεν θα σε “κρίνει”, ποτέ δεν θα αφαιρεθεί, ποτέ δεν θα αμφισβητήσει αυτά που το λες.

Προσποίηση

Οι σκύλοι είναι πάντα ο εαυτός τους. Ό,τι και να συμβεί. Δεν μπορούν να προσποιηθούν ότι είναι κάτι άλλο ή πως αισθάνονται κάπως αλλιώς.

Προτεραιότητες

Τα σκυλιά φαίνεται να είναι κάπως πιο ειδικά από εμάς στις προτεραιότητες που θέτουν. Και βγαίνουν πάντα κερδισμένα: όλοι τα αγαπούν.

Σιγουριά

Οι σκύλοι προχωρούν στη ζωή και σε ό,τι σημαίνει ολοκλήρωση ενός σκύλου με απόλυτη σιγουριά πως όλα θα πάνε καλά εντέλει.

Σκοτούρες

Κάτι που συνέβη στο παρελθόν δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια ανάμνηση και εμπειρία. Οι σκύλοι βιώνουν (και απολαμβάνουν) το παρόν.

Σοβαρότητα

Ό,τι κάνουν, οι σκύλοι το κάνουν με άκρα επιμέλεια. Με αφοσίωση και σοβαρότητα. Η προσοχή με την οποία γίνονται όλες οι «δουλειές» του σκύλου είναι θεαματική.

Στόχοι

Τα σκυλιά δεν έχουν στόχους, όμως εμείς έχουμε. Εκεί όμως που ένας σκύλος θα μπορούσε να μας βοηθήσει να διορθώσουμε, είναι η πορεία προς την επίτευξη του εκάστοτε στόχου.

Στρέτσινγκ

Οι σκύλοι μας είναι ειδικοί στο να τεντώνονται, Δείτε τους. Παρατηρήστε και τις γάτες αλλά και τα άλλα ζώα. Παραδειγματιστείτε από αυτούς.

Συγχώρεση

Το μάθημα που μας δίνουν οι σκύλοι σχετικά με την συγχώρεση δεν μπορεί να αποτιμηθεί και είναι δύσκολο να το σκεφτεί κανείς και να το κατανοήσει πλήρως. Μπορεί όμως να εμπνευστεί από αυτό.

Συμπόνια

Οι σκύλοι διαισθάνονται, ή απλώς κατανοούν, τον πόνο ή την θλίψη του άλλου και πάντα σπεύδουν για να απαλύνουν οποιοδήποτε άσχημο συναίσθημα έχει ο άνθρωπός τους.

Σύνδεση

Τα σκυλιά πάντα επικοινωνούν μαζί μας. Αδυνατούν να σκεφτούν το ενδεχόμενο να είναι μόνα χωρίς εμάς. Τους είναι απλώς αδύνατον. Πάντα θα επιδιώκουν τη σύνδεση.

Ύπαιθρος

Οι σκύλοι μοιάζουν να ξαναγεννιούνται όταν τους πηγαίνουμε στην ύπαιθρο. Θα κυλιστούν στο χώμα. θα απολαύσουν κάθε στιγμή.

Ύπνος

Τα σκυλιά αγαπούν με πάθος τον ύπνο. Κοιμούνται ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής τους. Ο ύπνος είναι ανάγκη.

Υπομονή

Με την εξαίρεση του ενθουσιασμού του όταν πρόκειται να σερβιριστεί το φαγητό του ή όταν ο άνθρωπός του ετοιμάζεται για τη βόλτα τους, ένας σκύλος μπορεί να παραμένει σε στωική, ατάραχη κατάσταση για όσο καιρό χρειαστεί μέχρι να γίνει αυτό που «πρέπει» να γίνει.

Φαγητό

Τα σκυλιά και εμείς δεν τρεφόμαστε απλώς για να τραφούμε. Τρεφόμαστε για να απολαμβάνουμε τη διαδικασία.

Χάδια

Τα χάδια είναι μία εντελώς διακριτή διαδικασία από το παιχνίδι. Για τα σκυλιά είναι ό,τι η βενζίνη για τα αυτοκίνητα.

Χαλάρωμα

Οι σκύλοι δεν είναι απλώς ειδικοί στο άραγμα, αλλά είναι και πολύ σοφοί: για να μπορούν να απολαμβάνουν τη ζωή, ξέρουν πως πρέπει να εκμεταλλεύονται στο 100% τις στιγμές που δεν έχουν κάτι να κάνουν.

Χαρά

Τα σκυλιά χαίρονται και το δείχνουν. Χαμογελούν και το δείχνουν επίσης. Ανταποκρίνονται με θέρμη σε όσα κρίνουν πως είναι όμορφα.

Χάραμα

Ανεξάρτητα από το πόσο πολύ κοιμούνται ή από το αν πρόκειται να ξαναπέσουν για λίγο ύπνο ακόμα μετά από λίγο, οι σκύλοι ξυπνούν από το χάραμα. Δεν αφήνουν τη μέρα να ξεκινήσει χωρίς αυτούς.

Αγάπη

Τα σκυλιά απλώς αγαπούν. Δεν περιμένουν τίποτα σε αντάλλαγμα. Το κάνουν γιατί το πιστεύουν. Το κάνουν γιατί είναι καλό. Το κάνουν και το δείχνουν.

Στη ζωή μας τις περισσότερες φορές χρειαζόμαστε βοήθεια ή υποστήριξη. Σίγουρα έχουμε αρκετή, μα πάντα υπάρχει χώρος για λίγη ακόμη. Κυρίως όμως δεν χρειαζόμαστε περισσότερο αρνητισμό, επιπλέον ένταση, ή άλλη μία βαριά κουβέντα. Μπορούμε –ακόμη και αν δεν είμαστε ή δεν θέλουμε να γίνουμε άμεσα μέρος μιας κάποιας λύσης– να μην είμαστε και να μη γινόμαστε η αιτία για περισσότερο κακό. Μπορούμε να ζούμε όπως ακριβώς θέλουμε, και ταυτόχρονα με τις πράξεις μας –ή και με την απραξία μας– να μην επηρεάζουμε αρνητικά τον κόσμο. Μπορούμε να φροντίζουμε τον εαυτό μας· τους δικούς μας. Και να χαμογελάμε. Γιατί το αποτύπωμά μας στη γη, μικρό ή μεγάλο, θα είναι έτσι, εντέλει, καλό.

Οι σοφοί μαλλιαροί μας σύντροφοι ξέρουν καλά τον τρόπο και τον δρόμο. Είναι ανοιχτά βιβλία. Μπορούμε να τους δούμε και μπορούμε να τους ακούσουμε. Αρκεί να έχουμε τα αυτιά, τα μάτια και την καρδιά μας ανοιχτά.

 

Ο συγγραφέας

Ο Κυριάκος Αθανασιάδης εργάστηκε για τρεις δεκαετίες στον χώρο του βιβλίου, ως επιμελητής εκδόσεων, αναγνώστης πεζογραφίας και στέλεχος εκδοτικού οίκου. Με το όνομά του, ή με διάφορα ψευδώνυμα, έχει εκδώσει μέχρι σήμερα περί τα 30 μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων. Ζει με τη γυναίκα του, τη συγγραφέα και δημοσιογράφο Κική Τσιλιγγερίδου, στη Θεσσαλονίκη, παρέα με τρία σκυλιά, τον Αρσέν, την Άγκαθα και τη Νουάρ, και μία γάτα, τη Φαντομά.

Συνδυάστε το βιβλίο
  • με μια μεγάλη βόλτα παρέα με τον αγαπημένο σας μικρό, τριχωτό φίλο
  • με μερικά έξτρα σπέσιαλ τριτς για τους δυο σας

 

Διαβάστε ακόμη
  • Πήραμε σκύλο: Ένα βιβλίο για όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε πριν αποφασίσουμε να ενώσουμε τη ζωή μας με έναν τόσο πολύτιμο, μοναδικό φίλο αλλά και για όσα ήδη μοιραζόμαστε μαζί του.
  • 50 παιχνίδια με το σκύλο σας: Ένα εγχειρίδιο σκυλίσιας διασκέδασης για τις κοινές ώρες των παιχνιδιών σας, με προτάσεις που θα δελεάσουν ακόμη και το πιο τεμπέλικο σκυλί.
  • Πήραμε (;) γάτα: Αν φτάσατε ως εδώ και αναρωτιέστε τι συμβαίνει αν τυχόν έχετε ή θέλετε γάτα, αυτό το βιβλίο δείχνει τι πραγματικά σημαίνει να ζεις κάτω από την ίδια στέγη με ένα τετράποδο έφηβο.

 

Ραντεβού ξανά τον Μάρτιο με το επόμενο βιβλίο του μήνα.

 

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Η ομάδα των εκδόσεων Κλειδάριθμος

 

«Οι ιδέες που μοιραζόμαστε είναι ιδέες που εξαπλώνονται και οι ιδέες που εξαπλώνονται αλλάζουν τον κόσμο».

Seth Godin

 

Εκδόσεις Κλειδάριθμος
Οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος ιδρύθηκαν το 1985 και τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας τους δραστηριοποιήθηκαν στον χώρο της Πληροφορικής και στις τεχνικές και επιστημονικές εκδόσεις, εδραιώνοντας την παρουσία τους στον ελληνικό εκδοτικό χώρο και συμβάλλοντας αποφασιστικά στην καθιέρωση της ελληνικής ορολογίας Πληροφορικής. Οι πρώτοι τίτλοι που εκδόθηκαν αφορούσαν αποκλειστικά τους τομείς της Τεχνολογίας, της Μηχανολογίας, της Ηλεκτρονικής και της Πληροφορικής, αλλά από τη δεκαετία του 1990 άρχισαν να επεκτείνονται και στους τομείς των οικονομικών επιστημών και της διοίκησης επιχειρήσεων, καθώς και στον χώρο της προσωπικής βελτίωσης και ανάπτυξης.
To top

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδεχτείτε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.