" /> Ακαταστασία εναντίον τάξης 0-1 – Blog των εκδόσεων Κλειδάριθμος

Ακαταστασία εναντίον τάξης 0-1

Ακαταστασία εναντίον τάξης 0-1
Ακαταστασία εναντίον τάξης 0-1

Πολλοί από εμάς ζούμε σε ακατάστατα, ανοργάνωτα σπίτια, γεμάτα αντικείμενα που δεν χρησιμοποιούμε. Πράγματα που έχουν χάσει τη χρηστική τους αξία (εκείνο το επιτραπέζιο που κανείς δεν παίζει πια), ρούχα που δεν φοράμε (αλλά, πού ξέρεις, μπορεί να ξανάρθουν στη μόδα), παλιά χαρτιά που είμαστε σίγουροι ότι «κάποτε θα τα χρειαστώ», σουβενίρ και αναμνηστικά μιας άλλης εποχής που απλά δεν μπορούμε να αποχωριστούμε.

Τι επιπτώσεις έχει αυτό στην καθημερινότητα μας;

Καταρχάς ξοδεύουμε πολύ περισσότερο χρόνο από ότι φανταζόμαστε (και από όσο θα θέλαμε να παραδεχτούμε) στο να ψάχνουμε τα κλειδιά/ το πορτοφόλι μας/ το χαρτί που όντως χρειαζόμαστε. Χρόνο που θα μπορούσαμε να αφιερώνουμε στην ανάγνωση ενός βιβλίου, στο να κάνουμε επιτέλους εκείνα τα δυο σημαντικά τηλεφωνήματα, στην οικογένεια και τους φίλους μας, στο project που όλο λέμε πως θα ξεκινήσουμε.

Επίσης, είναι γεγονός πως ένας ακατάστατος -πολλές φορές και χαοτικός- χώρος «ρουφάει» ενέργεια και μας προκαλεί έλλειψη συγκέντρωσης. Οι New York Times, σε πρόσφατο άρθρο τους, αναφέρουν ευρήματα ερευνών, σύμφωνα με τα οποία η ακαταστασία έχει αρνητικές συνέπειες όχι μόνο στην ψυχική μας υγεία, αλλά και στο σώμα μας, καθώς μπορεί να προκαλέσει αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες.

Ποιά είναι τα βήματα για να μετατρέψουμε το σπίτι μας σε έναν τακτοποιημένο, οργανωμένο χώρο που να μας ηρεμεί και να μας εμπνέει;

1. Χρειάζεται να είμαστε «αδίστακτοι». Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αποχωριστούμε αυτά που δεν έχουν πλέον θέση στο χώρο μας.
2. Ξεκινάμε από κάπου. Μπορούμε να ξεκινήσουμε εντοπίζοντας τα πιο «προβληματικά» σημεία του χώρου μας. Είναι αυτά το σαλόνι, η κουζίνα, το παιδικό δωμάτιο ή, πολύ σύνηθες, η ντουλάπα μας;
3. Ίσως και το πιο δύσκολο. To να το κάνουμε. Να βρούμε το χρόνο, να πάρουμε βαθιά ανάσα και να ξεκινήσουμε να τακτοποιούμε.

Πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα «ξερά» από τα «χλωρά»;
Πώς απαντάμε στην ερώτηση τί κρατάω και τι χαρίζω /ανακυκλώνω /πετάω;

H Γιαπωνέζα Μαρί Κόντο έχει αναπτύξει την μέθοδο ΚονΜαρί, που έχει κερδίσει εκατομμύρια λάτρεις σε όλο τον κόσμο (τόσους, που πρόσφατα απέκτησε και τη δική της σειρά στο Netflix). Στον πυρήνα της, η μέθοδος αυτή μας καλεί να κρατήσουμε, να περιβάλουμε τους εαυτούς μας και το χώρο μας με ό,τι πραγματικά αγαπάμε, ό,τι μας προκαλεί χαρά, κάνοντας στους εαυτούς μας, για κάθε αντικείμενο με το οποίο βρισκόμαστε «αντιμέτωποι», ακριβώς αυτήν την ερώτηση: «Μου δίνει χαρά;»

Στο βιβλίο της «Σπίτι σε τάξη, ζωή σε τάξη – Η μαγεία του να τακτοποιείς» η Μαρί Κόντο, με τη μέθοδό της, υπόσχεται να μας βοηθήσει να βάλουμε το σπίτι μας σε τάξη, αλλάζοντας έτσι όχι μόνο το χώρο στον οποίο ζούμε και τη σχέση που αναπτύσσουμε με τα αντικείμενα γύρω μας, αλλά και την ίδια μας την καθημερινότητα. Απαλλάσσοντας το σπίτι μας από όλα εκείνα που δεν χρειαζόμαστε πια (και μαζί από τις σκέψεις και τα συναισθήματα που τα συνοδεύουν), είναι πολύ πιθανό να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας, να νιώσουμε πιο ανάλαφροι, πιο ήρεμοι και, ταυτόχρονα να γεμίσουμε έμπνευση και όρεξη για ζωή.

Προσθήκη σχολίου

Η διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Τα πεδία με αστερίσκο * είναι απαραίτητα.

Τηλέφωνο: 210 3832044
Φαξ: 210 3817950
Στουρνάρη 27β
10682 Αθήνα