" /> 5 ερωτήσεις για την αγάπη – Blog των εκδόσεων Κλειδάριθμος

5 ερωτήσεις για την αγάπη

5 ερωτήσεις για την αγάπη

Η αγάπη έχει πολλές υπέροχες μορφές.

Όμως, για να μπορέσουμε να χαρούμε κάθε έκφανσή της αλλά και για να μπορέσουμε να αγαπήσουμε πραγματικά τους ανθρώπους γύρω μας, πρέπει πρώτα να αγαπάμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Γιατί, αν εμείς δεν αγαπάμε και δεν πιστεύουμε στον εαυτό μας κανένας άλλος δεν θα μπορέσει να το κάνει.

Η απόδειξη βρίσκεται στην καθημερινότητά σου. Όταν είμαστε χαρούμενοι και γεμάτοι αγάπη για τον εαυτό μας, δεν χάνουμε τον χρόνο μας άσκοπα. Φαντάσου πόσο διαφορετική θα ήταν η πραγματικότητά σου (και η πραγματικότητα των γύρω σου) αν ξυπνούσες κάθε πρωί γνωρίζοντας και πιστεύοντας στη δική σου αξία να αγαπηθείς και στον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο σου σε αυτόν τον πλανήτη.

 

Οι ψυχολόγοι έχουν διεξαγάγει πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες προκειμένου να κατανοήσουν πώς ερωτευόμαστε. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι νευροδιαβιβαστές κατακλύζουν τον εγκέφαλο με ουσίες, όπως η αδρεναλίνη, η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, που μας κάνουν να αισθανόμαστε ευφορία. Αυτή η σωματική αντίδραση αντανακλάται στη συμπεριφορά μας. Στα πρώτα λεπτά μιας συνάντησης η επιθυμία εκδηλώνεται μέσω της γλώσσας του σώματος και του τόνου και της ταχύτητας της φωνής και όχι μέσω της συζήτησης. Η όσφρηση και οι χημικές αντιδράσεις στον εγκέφαλο είναι δύο αόρατοι παράγοντες και μπορούν να πυροδοτήσουν μια ταχύτατη αντίδραση –ένας άνθρωπος χρειάζεται από 90 δευτερόλεπτα έως 4 λεπτά για να αποφασίσει αν αισθάνεται έλξη.

Η ζωή μας αποκτά πραγματικά νόημα όταν είμαστε σημαντικοί για τους άλλους. Το σύμπαν μπορεί να είναι σιωπηλό, αλλά οι άνθρωποι που αγαπάμε γεμίζουν τη ζωή μας με τις φωνές, την ενέργεια και τη ζωτικότητά τους. Όταν σκεφτόμαστε τον εαυτό μας ή όταν σκεφτόμαστε ένα αγαπημένο πρόσωπο, ενεργοποιούνται ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου που δεν ενεργοποιούνται όταν σκεφτόμαστε έναν ξένο. Ο εγκέφαλός μας είναι προγραμματισμένος να είναι κοινωνικός και οι άνθρωποι είμαστε πλασμένοι για να ζούμε μαζί με άλλους. Ανεξάρτητα από την επιτυχία που σημειώνει κανείς, το μυστικό για μια ουσιαστική και καλή ζωή είναι να έχει μερικούς καλούς ανθρώπους στη ζωή του, τους οποίους μπορεί πραγματικά να εμπιστευτεί, να φροντίσει και να αγαπήσει.

Η αγάπη που λαμβάνουμε μας ανακουφίζει, η αγάπη που ανταποδίδουμε μας γεμίζει και η αγάπη που δίνουμε ολοκληρωτικά είναι αιώνια. Αν μπορείς να αγαπάς κάποιον ολοκληρωτικά είναι το υπέρτατο επίτευγμα. Δίνει στο σύμπαν το μήνυμα ότι είσαι σημαντικός, ότι είσαι φορέας της επιβίωσης, της εξέλιξης του είδους και της ζωής. Η ζωή σου εξακολουθεί να είναι εφήμερη, αλλά παραμένει σημαντική.

Τα πράγματα αλλάζουν· τίποτα δεν παραμένει όπως ήταν –για να διατηρηθεί μια κατάσταση, χρειάζεται προσοχή και δράση. Οι πολύ επιτυχημένοι άνθρωποι –τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική τους ζωή– συνεχίζουν να εργάζονται, να παράγουν και να δημιουργούν, ακόμη και αφού ευημερήσουν. Δεν πρέπει να μας ικανοποιεί η αγάπη που νιώθαμε χθες, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να δημιουργούμε και να πλημμυρίζουμε με ανεξάντλητη αγάπη σήμερα και αύριο και κάθε μέρα.

Κάθε άνθρωπος μιλά τη δική του γλώσσα της αγάπης. Το να είμαστε ειλικρινείς κάποιες φορές δεν είναι αρκετό. Θα πρέπει να είμαστε παράλληλα και πρόθυμοι να μάθουμε την κύρια γλώσσα της αγάπης του συντρόφου μας αλλά και των ανθρώπων γύρω μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εκφράσουμε αποτελεσματικά την αγάπη μας. Σε γενικές γραμμές υπάρχουν πέντε τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι εκφράζουν και κατανοούν το συναίσθημα της αγάπης. Όπως όμως στο πεδίο της γλωσσολογίας μια γλώσσα μπορεί να έχει πολλές διαλέκτους ή παραλλαγές, παρόμοια στις πέντε συναισθηματικές γλώσσες αγάπης υπάρχουν πολλές διάλεκτοι. Ο αριθμός των τρόπων έκφρασης της αγάπης μας μέσα στα πλαίσια μιας γλώσσας αγάπης περιορίζεται μόνο από τη φαντασία μας. Το σημαντικό είναι να μάθουμε να μιλάμε ο ένας τη γλώσσα αγάπης του άλλου.

Δεν ξεχνάμε να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας πόσο καλά τα έχουμε καταφέρει και φυσικά στους αγαπημένους μας πόσο σημαντικοί είναι για εμάς.

Καλές αναγνώσεις!
Η ομάδα των εκδόσεων Κλειδάριθμος

Προσθήκη σχολίου

Η διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Τα πεδία με αστερίσκο * είναι απαραίτητα.

Τηλέφωνο: 210 3832044
Φαξ: 210 3817950
Στουρνάρη 27β
10682 Αθήνα