" /> Και γυναίκα και κατάσκοπος… – Blog των εκδόσεων Κλειδάριθμος

Και γυναίκα και κατάσκοπος…

1940 – Από εξωτική χορεύτρια… μια παρασημοφορεμένη ηρωίδα!

Η Ζοζεφίν Μπέικερ ήταν χορεύτρια, τραγουδίστρια, και ένα τολμηρό σύμβολο του σεξ. Ήταν, επίσης, μια ιδιαίτερα πετυχημένη κατάσκοπος. Η γεννημένη στις ΗΠΑ Μπέικερ ήρθε στο Παρίσι τη δεκαετία του 1920, και ο προκλητικός χορός της σάρωσε την πόλη. Το 1940, όταν ξέσπασε ο πόλεμος, προσέφερε τις υπηρεσίες της στη γαλλική αντίσταση. «Στη Γαλλία οφείλω αυτό που είμαι», είπε σε έναν ηγέτη των Ελεύθερων Γάλλων. «Οι Παριζιάνοι μου έδωσαν τα πάντα, ειδικά τις καρδιές τους. Ήρθε τι ώρα να τους δώσω την δική μου

Ένας από τους ανωτέρους της ήταν δύσπιστος: «Φοβόμουνα ότι ήταν μία από εκείνες τις ρηχές προσωπικότητες της σοουμπίζνες που γίνονται χίλια κομμάτια όταν εκτίθενται σε κίνδυνο». Αλλά αποδείχθηκε ότι έτρεχε κρύο αίμα στις φλέβες της.
Όταν οι Γερμανοί εισέβαλλαν στο Παρίσι, η Ζοζεφίν έκρυβε μέλη της Αντίστασης στο απομονωμένο εξοχικό της Όταν την έστειλαν στην ουδέτερη Λισαβόνα για να έρθει σε επαφή με τους Ελεύθερους Γάλλους, οργάνωνε συναυλίες για κάλυψη και μετέφερε ζωτικές πληροφορίες γραμμένες με αόρατο μελάνι στις παρτιτούρες της. «Το πεπρωμένο των Ελεύθερων Γάλλων», έλεγε το αφεντικό της, ο συνταγματάρχης Πολ, «γράφτηκε εν μέρει στις παρτιτούρες του τραγουδιού «Two Loves Have I«.

Προσκεκλημένη σε διπλωματικά πάρτι, έπαιζε τον ρόλο της χαζής χορεύτριας και μετά κατέγραφε όλα όσα άκουγε. «Θα κινδύνευα αν ανακάλυπταν τα σημειώματά μου», είπε αργότερα, «αλλά ποιος θα τολμούσε να κάνει σωματική έρευνα στην Ζοζεφίν Μπέικερ».

Μετά από τον πόλεμο, ο Σαρλ Ντε Γκωλ της απένειμε το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής και το Μετάλλιο της Αντίστασης για την προσφορά της.
Όταν πέθανε, η εντυπωσιακή γυναίκα που είχα κάποτε σοκάρει το Παρίσι με τον εξωτικό χορό της έγινε η μοναδική γυναίκα στη Γαλλία στην κηδεία της οποίας ακούστηκαν 21 τιμητικοί κανονιοβολισμοί.

Δείτε απόσπασμα του βιβλίου και διαβάστε περισσότερες ιστορίες:
«Συναρπαστικές πολεμικές ιστορίες που δεν ειπώθηκαν ποτέ»

Pic004

Προσθήκη σχολίου

Η διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Τα πεδία με αστερίσκο * είναι απαραίτητα.

Τηλέφωνο: 210 3832044
Φαξ: 210 3817950
Στουρνάρη 27β
10682 Αθήνα