" /> Η Edna O’ Brien στην εφημερίδα «Το Βήμα» – Blog των εκδόσεων Κλειδάριθμος

Η Edna O’ Brien στην εφημερίδα «Το Βήμα»

Η Edna O’ Brien μίλησε στη εφημερίδα  Το Βήμα και τον Γρηγόρη Μπέκο για το βιβλίο της «Μικρές κόκκινες καρέκλες«.

Διαπιστώνουμε – καθώς διαβάζουμε το νέο μυθιστόρημα της 87χρονης Εντνα Ο’Μπράιαν – ότι η πεζογραφία αυτής της μεγάλης κυρίας της σύγχρονης αγγλόφωνης λογοτεχνίας δεν έχει χάσει τίποτα από το νεύρο και την ορμητικότητά της. Ο Φίλιπ Ροθ μάλιστα έγραψε, όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο (2015), ότι οι «Μικρές κόκκινες καρέκλες» είναι το αριστούργημά της. Η (επινοημένη) Κλουνόιλα, κάπου στη Δυτική Ιρλανδία, είναι ο τόπος της «αρχέγονης αθωότητας». Εκεί ζει η όμορφη και φιλότεχνη Φιντέλμα, μια γυναίκα δυναμική αλλά ταλαιπωρημένη, που σαρανταρίζει, που έχει χάσει δύο μωρά και αναγκάστηκε να κλείσει την «μπουτίκ» της εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Ολα ανατρέπονται όταν καταφθάνει ένας μυστηριώδης ξένος από τα Βαλκάνια, ένας παράξενος «εναλλακτικός γιατρός και σεξοθεραπευτής» από το Μαυροβούνιο, ο δόκτωρ Βλαντίμιρ Ντράγκαν. «Οπως ο Οβίδιος, έτσι και εκείνος ήταν ποιητής και εξόριστος» αναφέρει η Ο’Μπράιαν. Ο ίδιος σαγηνεύει την τοπική κοινωνία και ξελογιάζει τη Φιντέλμα. Τα αποτελέσματα θα είναι επώδυνα και τρομακτικά. Γιατί ο «Βλαντ» είναι η ενσάρκωση του Κακού και έχει παρελθόν, ένα κατάμαυρο και αιματοβαμμένο παρελθόν, είναι «ο νούμερο ένα καταζητούμενος και επικηρυγμένος στην Ευρώπη». Η σπουδαία ιρλανδή συγγραφέας μίλησε για όλα αυτά στο «Βήμα». Και το έκανε με εγκαρδιότητα.

 

Οι «Μικρές κόκκινες καρέκλες» είναι ένα μάλλον απρόβλεπτο βιβλίο από μέρους σας, εν μέρει τουλάχιστον. Αναρωτιέμαι, όμως, πώς προέκυψε αυτός ο εκρηκτικός συνδυασμός Ιρλανδίας και Βαλκανίων.
«Ολο και περισσότερο, καθώς μεγαλώνω, νιώθω ότι τα βάσανα και οι σφαγές στον κόσμο με επηρεάζουν πιο πολύ. Είναι αναπόφευκτο. Αλλωστε, τα βλέπουμε όλα αυτά στους τηλεοπτικούς μας δέκτες κάθε βράδυ. Και μοιάζουν με την Αποκάλυψη…

 

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη.

Προσθήκη σχολίου

Η διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Τα πεδία με αστερίσκο * είναι απαραίτητα.

Τηλέφωνο: 210 3832044
Φαξ: 210 3817950
Στουρνάρη 27β
10682 Αθήνα