" /> Μνήμες, γεγονότα και ιστορίες ανεξίτηλες 📚 – Blog των εκδόσεων Κλειδάριθμος

Μνήμες, γεγονότα και ιστορίες ανεξίτηλες 📚

Μνήμες, γεγονότα και ιστορίες ανεξίτηλες 📚

H 27η Ιανουαρίου έχει ανακηρυχθεί ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, καθώς, σαν σήμερα, στις 27 Ιανουαρίου του 1945, τα σοβιετικά στρατεύματα εισήλθαν στο μεγαλύτερο συγκρότημα στρατοπέδων συγκέντρωσης, στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου στην Πολωνία.

Η πιο σκοτεινή ίσως πτυχή της παγκόσμιας ιστορίας καταγράφηκε, αλλά και ενέπνευσε μια σειρά από βιβλία που φέρνουν στην επιφάνεια αμέτρητες ιστορίες ανθρώπων, ιστορίες που, όσες φορές κι αν ειπωθούν, ποτέ δεν θα είναι αρκετές για να την περιγράψουν.

Παρακάτω θα βρείτε τις δικές μας προτάσεις για τη σημερινή μέρα:

Εκτροπή – Luce D’ Eramo

Η συγκλονιστική ιστορία μιας κοπέλας που μπήκε οικειοθελώς στο Νταχάου για να διαπιστώσει αν οι θηριωδίες που μάθαινε εκτός των θυρών της φασιστικής της οικογένειας όντως υφίστανται. Το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα της Luce D’Eramo πρωτοκυκλοφόρησε το 1979 και μεταφέρει την πραγματική εικόνα των συνθηκών διαβίωσης των κρατούμενων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ένα βιβλίο ωμό και συγκλονιστικό.

 

Η βιβλιοθηκάριος του Άουσβιτς – Antonio Iturbe

Μια ιστορία που αγαπήθηκε από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας της είναι αυτή της νεαρής Ντίτα, της δεκατετράχρονης βιβλιοθηκάριου του Άουσβιτς η οποία με κίνδυνο της ζωής της αναλαμβάνει και κρύβει κάτω από το φόρεμά της τα οχτώ βιβλία-θησαυρούς. Όπως δηλώνει μεταξύ άλλων ο συγγραφέας Αntonio Ιturbe στο τέλος του βιβλίου, «αυτή η αφήγηση είναι κατασκευασμένη με πραγματικά υλικά, τα οποία έχουν ενωθεί με ένα φανταστικό κονίαμα. Το πραγματικό όνομα της βιβλιοθηκαρίου του μπλοκ 31, που η ζωή της ενέπνευσε αυτές τις σελίδες ήταν –πριν παντρευτεί– Dita Polachova». Ο συγγραφέας, που επί χρόνια συγκέντρωνε πληροφορίες, ταξίδεψε στο Άουσβιτς και φυσικά επικοινώνησε, αλλά και γνώρισε από κοντά την ίδια την Ντίτα, προτού γράψει το έργο του.

Πασχαλιές στο συρματόπλεγμα – Martha Hall Kelly

Βασισμένο στην πραγματική ιστορία των «Κουνελιών», των γυναικών που κατάφεραν να επιζήσουν από τα βασανιστήρια στο Ράβενσμπρικ, το βιβλίο αυτό αποκαλύπτει μια συνταρακτική ιστορία αγάπης, εξιλέωσης και αποτρόπαιων μυστικών που παρέμειναν κρυμμένα επί δεκαετίες. Με πρωταγωνιστές αληθινά πρόσωπα, φέρνει στο φως την άγνωστη και τραγική πτυχή του πολέμου με τις γυναίκες «Κουνέλια», αγγίζοντας τα τραύματα και τις πληγές που άφησε πίσω του ένα από τα πιο μελανά σημεία της ιστορίας του ανθρώπου. Η Martha Hall Kelly επί τρία χρόνια έκανε έρευνα σε πρακτικά της δίκης της Νυρεμβέργης και σε αρχειακό και επιστολογραφικό υλικό της Caroline Ferriday, ενώ παράλληλα ταξίδεψε στην Πολωνία όπου συνομίλησε με γυναίκες που επέζησαν των βασανιστηρίων και γνώρισε τις οικογένειες των θυμάτων.

Ματωμένη Τζαζ – Bernice L. McFadden

Εμπνευσμένο από την αληθινή ιστορία του Χάρολντ Άιζακ ΜακΦάντεν, κιθαρίστα της τζαζ και παππού της συγγραφέως, Βernice L. McFadden, το βιβλίο αυτό σκιαγραφεί μια ολόκληρη εποχή μουσικής, ρατσισμού και θηριωδιών. Η αντιπάθεια των ναζί για τη τζαζ συνδέθηκε με φυλετικούς διαχωρισμούς και ρατσισμό εναντίον των Αφροαμερικανών. Το ξέσπασμα του πολέμου βρίσκει τον πρωταγωνιστή Χάρλαν Έλιοτ στο Παρίσι και από εκεί καταλήγει στο Μπούχενβαλντ, το περιβόητο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Βαϊμάρης. Αυτό που θα ακολουθήσει είναι μια επική ιστορία επιβίωσης, φτιαγμένη από νότες της τζαζ.

Καλές αναγνώσεις!

Η ομάδα των εκδόσεων Κλειδάριθμος

 

 

 

Προσθήκη σχολίου

Η διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Τα πεδία με αστερίσκο * είναι απαραίτητα.

Τηλέφωνο: 210 3832044
Φαξ: 210 3817950
Στουρνάρη 27β
10682 Αθήνα