Κύριος υπεύθυνος: Μορίς Γκατσονίδης (1911-1998)
Κίνητρο: Δημόσια Ασφάλεια
Ζημιά που έγινε: Παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

«Αυτοί που υποστηρίζουν τις κάμερες, ισχυρίζονται ότι σώζουν ζωές και εξαλείφουν κάθε αθέμιτη υποκειμενικότητα στην επιβολή του νόμου στην κυκλοφορία των οχημάτων. Στους επικριτές δεν αρέσει η ιδέα ότι τους παρακολουθούν τόσο εντατικά. Επίσης, ανησυχούν ότι κυβερνήσεις και εταιρείες μπορεί να μπουν σε πειρασμό να συγκεντρώνουν χρήματα βάζοντας κάμερες παντού.
Αδιάφορο αν από πρόθεση ή από δυσλειτουργία, υπάρχει επίσης ο κίνδυνος ότι μικροαλλαγές στο χρονισμό και τη βαθμονόμηση των ανιχνευτών θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επιβολή μεγάλου αριθμού πρόσθετων προστίμων σε ανθρώπους που διαφορετικά δεν θα διέπρατταν τροχαίες παραβάσεις.»
Kevin Keenan, Invasion of Privacy 2005
Όταν εφεύρε την πρώτη κάμερα στον κόσμο για την παρακολούθηση της ταχύτητας ο ελληνικής καταγωγής Ολλανδός ραλίστας, νικητής στο ράλι του Μόντε Κάρλο το 1953, Μορίς «Μάους» Γκατσονίδης (1911-1998) είχε στο μυαλό του κάτι πολύ διαφορετικό από τον εντοπισμό των οδηγών που έτρεχαν με υπερβολική ταχύτητα. Στην πραγματικότητα, ο σκοπός του ήταν ακριβώς αντίθετος: Αναζητούσε έναν τρόπο για να βελτιώσει την ικανότητά του στις στροφές στην πίστα και, επομένως, για να αυξήσει την ταχύτητά του. Σύντομα όμως συνειδητοποίησε τις δυνατότητες του «γκατσομέτρου» (“Gatsometer”) για την επιβολή του νόμου και ίδρυσε μια εταιρεία για να προωθήσει και να διαθέσει στην αγορά την εφεύρεσή του. Οι πρώτες «γκάτσος», όπως αποκαλούν τις κάμερες αυτές σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες προς τιμήν του, χρησιμοποιούσαν συμβατικές φωτογραφικές μηχανές με φιλμ για να βγάζουν φωτογραφίες, με αποτέλεσμα να απαιτείται μια χρονοβόρα διαδικασία για τη συλλογή των φιλμ και την επεξεργασία τους. Από τη δεκαετία του 1990 όμως, οι «γκάτσος» ακολούθησαν την τεχνολογία της ψηφιακής φωτογραφίας και της τεχνολογίας βίντεο, μεταδίδοντας τις εικόνες τους κατευθείαν σε κέντρα ελέγχου για άμεση αξιοποίηση. Η εταιρεία του Μάους, η Gatsometer BV, παραμένει παγκόσμιος ηγέτης στις κάμερες και στα ραντάρ για έλεγχο ταχύτητας, και στις κάμερες που ελέγχουν παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη.
Δείτε απόσπασμα του βιβλίου και διαβάστε περισσότερες εφευρέσεις:
“Οι χειρότερες εφευρέσεις της ιστορίας και οι άνθρωποι που τις επινόησαν”