Αναμφισβήτητα, τη δεδομένη στιγμή βιώνουμε μια περίοδο κρίσης σε πολλούς τομείς της καθημερινότητάς μας. Τι μπορούμε όμως να κάνουμε εμείς ως άτομα;
Τα βιβλία, πέρα από μέσο διαφυγής από την πραγματικότητα, είναι και φορείς ιδεών και αξιών. Σε αυτή την περίεργη και πρωτόγνωρη για όλους μας κατάσταση, ας επενδύσουμε σε βιβλία που ανοίγουν το δρόμο προς τη διαμόρφωση θετικών σκέψεων και σηματοδοτήσεων, που μας βοηθούν να αναγνωρίσουμε ανησυχητικά μοτίβα στις πράξεις μας, που μας εμπνέουν και μας δίνουν αφορμή για δύσκολες συζητήσεις.
Παρακάτω συγκεντρώσαμε βιβλία για μεγάλους και μικρούς αναγνώστες, που θα μας βοηθήσουν να γίνουμε πιο δυνατοί μαζί:
Ποια ήσουν προτού ο κόσμος σου πει ποια πρέπει να είσαι;
Αυθεντικό και οργισμένο, ορμητικό και τρυφερό μαζί, η Αδάμαστη είναι ταυτόχρονα μια ειλικρινής αυτοβιογραφία και ένα ηχηρό κάλεσμα για δράση. Η Glennon Doyle μιλά για τη χαρά και την ηρεμία που νιώθουμε όταν δεν προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των άλλων. Όταν τολμάμε να ακούσουμε και να εμπιστευτούμε απόλυτα τη φωνή που κρύβεται μέσα μας. Όταν γνωρίζουμε ξανά τον αληθινό, αδάμαστο εαυτό μας.
Αυτό που είμαστε ως άνθρωποι είμαστε και ως ηγέτες.
Χρειαζόμαστε πιο γενναίους ηγέτες και περισσότερο θάρρος στην κουλτούρα μας. Η Brené Brown έχει περάσει τις τελευταίες δύο δεκαετίες μελετώντας προοδευτικούς ηγέτες και ομάδες σε ολόκληρο τον κόσμο. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η γενναιότητα είναι ένας συνδυασμός τεσσάρων δεξιοτήτων, οι οποίες μπορούν και να διδαχτούν και να παρατηρηθούν και να μετρηθούν. Δεν μπορείς να κατακτήσεις τη γενναιότητα χωρίς να δείξεις πόσο ευάλωτος είσαι. Πάρ’ το απόφαση και προχώρα!
Τι πρέπει να γνωρίζεις για τους ανθρώπους που δεν γνωρίζεις.
Υποθέτουμε ότι η συμπεριφορά κάποιου αντανακλά τις πραγματικές του σκέψεις, συναισθήματα και προθέσεις. Ποιοι είναι οι εσωτερικοί μηχανισμοί που μπαίνουν σε λειτουργία όταν συναντούμε αγνώστους και μας κάνουν να τους εμπιστευτούμε αυθόρμητα; Ο Malcolm Gladwell μας προσφέρει έναν οδηγό για ταραγμένους καιρούς, επειδή… οι άγνωστοι δεν είναι ποτέ απλή υπόθεση.
Είναι ρεαλιστικό και συνάµα επαναστατικό να θεωρούµε πως οι άνθρωποι είναι καλοί.
Μια νέα ματιά στα τελευταία 200.000 χρόνια της ανθρώπινης Ιστορίας, που προάγει την εμπιστοσύνη έναντι της καχυποψίας και τη συνεργασία έναντι στον ανταγωνισμό υπόσχεται ο Rutger Bregman στο νέο του βιβλίο με τίτλο Ανθρωπότητα. Ο Bregman δείχνει πώς το να πιστεύουµε στην ανθρώπινη καλοσύνη και τον αλτρουισµό µπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόµαστε –και να αποτελέσει το θεµέλιο για να αλλάξουµε πραγµατικά την κοινωνία µας. Για πολλούς πρόκειται για το Sapiens του 2020, ενώ ο ίδιος ο Y. N. Harari δηλώνει ότι ήταν για τον ίδιο ένα βιβλίο πρόκληση, καθώς τον έκανε να δει με φρέσκια ματιά την ανθρωπότητα.
Για μικρούς αναγνώστες και μικρές αναγνώστριες
Υπάρχει ένας τοίχος στη μέση του βιβλίου και αυτό είναι καλό. Ή μήπως όχι;
Ο John Agee με το έξυπνο παιχνίδι μεταξύ των εικόνων και του κειμένου του νέου του παιδικού βιβλίου μας ενθαρρύνει να μην υψώνουμε ενστικτωδώς τείχη απέναντι στο διαφορετικό, απλώς επειδή είναι διαφορετικό, προτού ανακαλύψουμε την πραγματική του φύση. Γιατί η ασφάλεια δεν συνίσταται στο να υψώνουμε τείχη.