Άννα, το όνομά της

-10% Άννα, το όνομά της

Η Κώστια Κοντολέων αφηγείται μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία με τη μορφή μυθιστορηματικής σύνθεσης και μέσα από αυτήν χαρτογραφεί το μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα.

Στη Λήµνο της δεκαετίας του ’30, ένας άντρας χάνει σε µια καταστροφική πυρκαγιά τη γυναίκα και την κόρη του.

Κυνηγημένος από τον πόνο αλλά και τις τύψεις επειδή οι φλόγες δεν έκαψαν και τον ίδιο, έρχεται στην Αθήνα παραμονές του ’40. Εκεί, στο πρόσωπο µιας άλλης γυναίκας σκέφτεται πως µπορεί  ίσως να ανακαλύψει τον λόγο να συνεχίσει να υπάρχει και να δημιουργεί.

Ένα νέο παιδί –γιος αυτή τη φορά– γεμίζει τις αγκαλιές του νέου ζευγαριού. Μα μέσα στο σπίτι τους κυριαρχούν μόνιμα οι δύο «απούσες» γυναίκες. Η µία διεκδικεί το πατρικό χάδι και η άλλη αμφισβητεί την παρουσία της νέας συντρόφου.

Η ζωή, ωστόσο, απαιτεί τη συνέχειά της και αυτό το αγόρι θα πρέπει µόνο του να χαράξει τον δικό του δρόμο, απελευθερωμένο από το βάρος του παρελθόντος των άλλων.

Η ιστορία είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και οικογενειακά αρχεία.

Η Κώστια Κοντολέων έχει τιμηθεί µε το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης (1992), µε το Βραβείο Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας (2003), µε βραβεία από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και µε διπλή αναγραφή στον Τιμητικό Πίνακα της ∆ιεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ).

 

Η Κώστια Κοντολέων γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι συγγραφέας και µεταφράστρια. Έχει γράψει τα µυθιστορήµατα: Τα χρόνια του δράκου (Πατάκης, 1998), Το χάρτινο σπέρµα (Πατάκης, 1999), Το κίτρινο φουστάνι (Πατάκης, 2000), Φεύγω (Ψυχογιός, 2011), Μέσα από τις ζωές των άλλων (Ψυχογιός, 2016) και τη συλλογή διηγημάτων Σιγανά, σιγανά πατώ τη γη (Έναστρον, 2013).

Έχει µεταφράσει περισσότερα από εκατό βιβλία, µεταξύ των οποίων έργα των Τζόις Κάρολ Όουτς, Φίλιπ Πούλµαν, Τόµας Σάβατζ, Ρόαλντ Νταλ, Μάρκους Ζούσακ, Ρόµπερτ Κόρµιερ, Πενέλοπε Φιτζέραλντ, Ρ. Κ. Νάραγιαν, Μάγιας Αγγέλου, Μέλβιν Μπέρτζες κ.ά.

Λογοτεχνία
Συγγραφέας Κώστια Κοντολέων
Μετάφραση
Επιμέλεια
Σελίδες 336
Διαστάσεις 14 x 20,5 εκ.
Χρώμα Μονόχρωμο
Εξώφυλλο Μαλακό
Ημερομηνία έκδοσης 17/11/2021

Γράψτε μια αξιολόγηση

Σημείωση: η HTML δεν επεξεργάζεται!
    Κακή           Καλή

Captcha

Ηλίας Μαγκλίνης - Καθημερινή

Ένα εικοσιτετράωρο με τη συγγραφέα Κώστια Κοντολέων.
 

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη εδώ.

 Λεμονιά Βασβάνη - Τύπος Θεσσαλονίκης


Ήταν 29/9/1939 όταν ξέσπασε μια πυρκαγιά σε κινηματογράφο της Λήμνου από την οποία έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άτομα, ανάμεσα στα οποία και παιδιά. Το γεγονός αυτό που βίωσε και η οικογένεια του συντρόφου της, στάθηκε αφορμή για να γράψει η Κώστια Κοντολέων το νέο της μυθιστόρημα με τίτλο «Άννα, το όνομά της» (εκδόσεις Κλειδάριθμος).Στις σελίδες του μέσα από μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία,  χαρτογραφείται το μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα. Η κυρία Κοντολέων μιλώντας στο TyposThes τόνισε πως «είναι μεγάλη η ευθύνη ενός συγγραφέα όταν αποφασίζει να γράψει για ένα πραγματικό γεγονός που συγκλόνισε την Ελλάδα εξ αιτίας των πολλών θυμάτων».
 

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη εδώ.
 Πέννυ Λουπάκη - protothema.gr 
 

Με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα  «Άννα, το όνομά της», η Κώστια Κοντολέων μιλάει στο protothema.gr και περιγράφει την διαδικασία που ακολούθησε για να καταγράψει τις τραγικές μνήμες ενός επιζώντα από την καταστροφική πυρκαγιά στον κινηματογράφο  «Νέον Κέντρον» της Λήμνου.
 

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη εδώ.
 Ελένη Πριοβόλου - diastixo.gr
 

Από τις πρώτες κιόλας αράδες, το βιβλίο της Κώστιας Κοντολέων κερδίζει το αναγνωστικό ενδιαφέρον. Ήσυχη και στοχαστική η γραφή της –ακόμα και όταν αφηγείται τραγικά συμβάντα–, ανεπιτήδευτη και ειλικρινής, σκηνοθετημένη σε πλάνα παλιού κινηματογράφου ή κάδρα φωτογραφιών αλλοτινών καιρών. Συχνά είχα την αίσθηση ότι περνοδιαβαίνω ένα λεύκωμα ασπρόμαυρων φωτογραφιών, που κατά τη διάρκεια του ξεφυλλίσματος επιχρωματίζονται ώστε τελικά να μετατραπούν σε έγχρωμες. Με αυτόν τον τρόπο παρακολουθούνται οι εποχές.
 

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.
 

 Ελένη Γκίκα - fractalart.gr 
 

Αποδίδοντας, σε ένα ξεχασμένο για τους πολλούς σήμερα γεγονός, τη χαμένη του τραγικότητα, η συγγραφέας και μεταφράστρια Κώστια Κοντολέων στο καινούργιο της μυθιστόρημα «Άννα, το όνομά της» (εκδ. Κλειδάριθμος 2021), ιχνηλατεί την απώλεια και τη δύναμη που έχει το παρελθόν να εισδύει, συχνά ακόμα και να καθορίζει το μέλλον.
 

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη εδώ.

 Βάσω Παπάλη - fractalart.gr

 

«Κατά πόσο οι νεκροί μας, οι πρόγονοι, ή οι σύγχρονοι μας, επηρεάζουν τις ζωές των ανθρώπων, που ζουν, μετά από εκείνους πάνω στην Γη;»

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

 Μαρία Τσακίρη - vivlio-life.gr
 

"Λήμνος, δεκαετία του ’30. Ένα οθωμανικό τζαμί μετατρέπεται σε κινηματογράφο και ο ενθουσιασμός είναι μεγάλος. Όλοι θέλουν να παρακολουθήσουν, για πρώτη φορά, μια ταινία με μουσική και ήχο. Η πρόχειρη κατασκευή τυλίγεται στις φλόγες και η πολύνεκρη τραγωδία συνταράσσει την Ελλάδα. Η βαθιά ανθρώπινη ιστορία της Κώστιας Κοντολέων στηρίζεται σε οικογενειακά αρχεία, που έφθασαν στα χέρια της από πρόσωπα που είχαν άμεσα ή έμμεσα βιώσει τις δραματικές στιγμές που έζησε το νησί. Τα κρατούσε φυλαγμένα σ’ ένα πακέτο τυλιγμένο με κόκκινη πετσέτα, μέχρι που έφθασε η ώρα να αποκτήσουν τίτλο και εξώφυλλο. Όπως λέει στο Vivlio-life η συγγραφέας «Εκεί μέσα υπήρχαν κτερίσματα αγάπης, γράμματα που είχαν σφραγίσει τον έρωτα του Δημητρού με την Φρόσω, μια τούφα από τα μαλάκια της μικρής Άννας, ένα δαχτυλίδι της Φρόσως. Και έπρεπε να αποκτήσουν την υπόσταση που τους άξιζε». Είναι οι ήρωές της και πράγματι απέκτησαν την υπόσταση που τους άξιζε!"

Δ
ιαβάστε όλη τη συνέντευξη εδώ.

 Πάνος Τουρλής - vivliokritikes.com 

 

"Το νέο μυθιστόρημα της Κώστας Κοντολέων καταγράφει με διεισδυτικότητα και αντικειμενικότητα ενδιαφέροντες χαρακτήρες  και κατάφερε να με κρατήσει ως το τέλος, μιας και τα ψυχογραφήματα, οι εσωτερικές σκέψεις, οι αλληλεπιδράσεις πάντα εναλλάσσονταν με ανατροπές και νέες εξελίξεις, κρατώντας μια αξιοσημείωτη ισορροπία. Η γραφή είναι ιδιαίτερη, λογοτεχνική, προσωπική, με πολλούς επιθετικούς προσδιορισμούς και μια ενεστωτική αφήγηση που εναλλάσσεται με την κλασική χρήση του αορίστου δίνοντας δύναμη και ταχύτητα στο κείμενο.

 

Διαβάστε όλο το κείμενο εδώ.

 
Όλγα Συκάκη - maxmag.gr

 

"Η συγγραφική «πένα» της κα Κοντολέων είναι υπέροχη. Είναι τολμηρή, και απρόσμενη. Παρότι όταν διαβάζεις την Άννα, συμπονάς τον Δημητρό, για αυτά που πέρασε δεν μπορείς όμως να μην πάρεις μέρος. Δεν μπορείς να μην πάρεις το μέρος της Άννας/Νίτσας. Αυτή η αόρατη συνεχής σύγκριση μεταξύ πρώτης γυναίκας και δεύτερης είναι πάντα εκεί. Την νοιώθεις μέσα σου.Η «Άννα το όνομα της» είναι ένα βιβλίο που σε καθηλώνει. Σου προκαλεί συναισθήματα πρωτόγνωρα που δεν ήξερες ότι είχες. Είναι ένα βιβλίο που το συστήνω ανεπιφύλακτα."

Διαβάστε εδώ όλο το άρθρο. 

  • Κωδικός Προϊόντος: 84293
  • ISBN : 978-960-645-219-2
  • Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
  • 15,50€
  • 13,95€

Ετικέτες: Άννα, το όνομά της