Πληροφοριακή Παιδεία

-10% Πληροφοριακή Παιδεία

Η σχέση των φοιτητών με την πληροφορία

Η έννοια της πληροφοριακής παιδείας μπορεί να γίνει αντιληπτή ως ένα σύνολο δεξιοτήτων και πρακτικών που συνδέονται με την αναζήτηση και χρήση πληροφοριών σε μια μεγάλη κλίμακα εφαρμογών –από τις καθημερινές ανάγκες επικοινωνίας μέχρι τις εξειδικευμένες απαιτήσεις στην εργασία.

Στο βιβλίο αυτό διερευνάται με συναρπαστικό τρόπο η σχέση των φοιτητών με την πληροφορία ως μια από τις πτυχές κοινωνικοποίησης στο πανεπιστημιακό περιβάλλον,καθώς και των παραγόντων που επηρεάζουν τους τρόπους αξιοποίησης των διαθέσιμων πληροφοριακών υποδομών αποτέλεσε το πεδίο της έρευνας.

Η διερεύνηση της σχέσης των φοιτητών με την πληροφορία ως μια από τις πτυχές κοινωνικοποίησης στο πανεπιστημιακό περιβάλλον, καθώς και των παραγόντων που επηρεάζουν τους τρόπους αξιοποίησης των διαθέσιμων πληροφοριακών υποδομών αποτέλεσε το πεδίο της έρευνας. Τα ευρήματα και οι συμπερασματικές προτάσεις του εγχειρήματος παρουσιάζονται στον παρόντα τόμο με σκοπό την περιγραφή του δυναμικά αναπτυσσόμενου θεσμού της πληροφοριακής παιδείας, ειδικώς στο πλαίσιο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Στον χώρο της εκπαίδευσης, η διαχρονική αξία του «μαθαίνω γράμματα» αποκτά νέο περιεχόμενο και θέτει νέες απαιτήσεις, που σχετίζονται άρρηκτα με την ικανότητα της αποτελεσματικής διαχείρισης της πληροφορίας.

 

Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε φοιτητές, διδάσκοντες και βιβλιοθηκονόμους των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς θα βρουν στο βιβλίο αυτό στοιχεία του εμπειρικού τους βιώματος και θα τους δοθεί η ευκαιρία να αναζητήσουν καλύτερες προσεγγίσεις για την ενσωμάτωση της πληροφοριακής παιδείας στα προγράμματα σπουδών και στην επαγγελματική τους εμπειρία. Οι εργαζόμενοι στις βιβλιοθήκες και οι φοιτητές Βιβλιοθηκονομίας-Αρχειονομίας μπορούν να το αξιοποιήσουν ως ένα χρήσιμο κείμενο αναφοράς και προβληματισμού. Τέλος, οι καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν να αντλήσουν από αυτό στοιχεία για την καλύτερη προετοιμασία των μαθητών τους στο πεδίο της κριτικής διαχείρισης της πληροφορίας, με σκοπό τη στήριξη μιας σύγχρονης μαθησιακής-παιδευτικής διαδικασίας.

 

Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στην οποία επικεντρώνεται αυτό το βιβλίο, η ανάπτυξη μιας διαλεκτικής σχέσης με την πληροφορία, παρότι αυτονόητη, εξακολουθεί να παραμένει ζητούμενη και σε μεγάλο βαθμό ανυπεράσπιστη. Η κατανόησή μας για τη σχέση μεταξύ πληροφοριακών αναγκών, πληροφοριακών δεξιοτήτων και εκπαίδευσης μπορεί να διαφωτιστεί με τρόπο ουσιαστικό μόνο αν δώσουμε τον λόγο στους φοιτητές του ελληνικού πανεπιστημίου και επιχειρήσουμε να ερμηνεύσουμε τις αντιλήψεις και τις απόψεις τους.

 

Η Χριστίνα Κανάκη σπούδασε Βιβλιοθηκονομία και Δημόσια Διοίκηση και είναι διδάκτορας του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Από το 1997 υπηρετεί στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ασχολείται με την εισαγωγή των φοιτητών στις μεθόδους και τεχνικές αναζήτησης, αξιολόγησης και χρήσης πληροφοριακών πόρων στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος της Βιβλιοθήκης. Έχει διδάξει επί σειρά ετών στο Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης του Τ.Ε.Ι. Αθήνας, έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά περιοδικά και έχει λάβει μέρος σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Χαρακτηριστικά
Συγγραφέας Χριστίνα Κανάκη
Διαστάσεις 17 x 24 εκ
Χρώμα Μονόχρωμο
Εξώφυλλο Μαλακό

Γράψτε μια αξιολόγηση

Σημείωση: η HTML δεν επεξεργάζεται!
    Κακή           Καλή

Captcha
  • Κωδικός Προϊόντος: 44146
  • ISBN : 978-960-461-644-2
  • Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
  • 12,00€
  • 10,80€

Ετικέτες: Πληροφοριακή Παιδεία

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook