Ο ταξιδιώτης

-10% Ο ταξιδιώτης

Ένα κλασικό και παράλληλα εντυπωσιακά επίκαιρο μυθιστόρημα.

Μια πολύτιμη λογοτεχνική μαρτυρία που ανακαλύφθηκε εκ νέου και εκδόθηκε μετά από 8 δεκαετίες με μεγάλη επιτυχία, καθώς απαντά σε κεντρικά ιστορικά και κοινωνικά ζητήματα της εποχής μας. Ένα λογοτεχνικό ντοκουμέντο που εκδόθηκε πρώτη φορά το 1939 και αποτελεί την πρώτη καταγεγραμμένη σε μυθιστόρημα μαρτυρία για τη Νύχτα των Κρυστάλλων. Θεωρούνταν χαμένο, μέχρι που το χειρόγραφο-θησαυρός βρέθηκε πρόσφατα στη Γερμανική Εθνική Βιβλιοθήκη και ανασύρθηκε στο φως της δημοσιότητας.

«Για εμάς τους Εβραίους η ζωή απαγορεύεται», είπε ο Ζίλμπερμαν. «Τι θα κάνετε; Θα υπακούσετε στην απαγόρευση;» Ο Ότο Ζίλμπερμαν, Εβραίος επιχειρηματίας και διακεκριμένο μέλος της κοινωνίας, χάνει το σπίτι και την επιχείρησή του εξαιτίας των πογκρόμ του Νοεμβρίου του 1938. Μ’ έναν χαρτοφύλακα γεμάτο χρήματα, που κατάφερε τελευταία στιγμή να διασώσει, προσπαθεί να περάσει παράνομα τα σύνορα, αλλά αποτυγχάνει και αναζητά καταφύγιο στα τρένα. Αρχίζει να ταξιδεύει ασταμάτητα, χωρίς προορισμό, περνώντας τις μέρες του σε βαγόνια, αποβάθρες, σταθμούς, εστιατόρια και αίθουσες αναμονής…
Οι συναντήσεις και οι γνωριμίες που κάνει στα κουπέ των τρένων είναι οι συγκλονιστικές στιγμές αυτής της ατέρμονης φυγής που, κάποια στιγμή, τερματίζεται απότομα.

Είπαν για το βιβλίο:
«Οι αναγνώστες αυτού του βιβλίου πρέπει να προειδοποιούνται: απαιτεί γερά νεύρα. Όποιος όμως αντέξει να το διαβάσει, θα έχει κερδίσει μια εμπειρία που δεν θα ξεχάσει εύκολα. Ο ταξιδιώτης είναι η πιο συνταρακτική λογοτεχνική μαρτυρία της εποχής του για την πραγματικότητα ενός διωκόμενου Εβραίου εκείνη την τρομερή περίοδο.»
– Die Welt


Ο Γερμανοεβραίος Ούλριχ Αλεξάντερ Μπόσβιτς έγραψε δύο μυθιστορήματα. Εξέδωσε το Ο ταξιδιώτης το 1939 στην Αγγλία, με το ψευδώνυμο John Grane, ενώ το βιβλίο κυκλοφόρησε αργότερα στην Αμερική (1940) και τη Γαλλία (1945). Ξεκίνησε να σπουδάζει στη Σορβόνη, αλλά αναγκάστηκε να πάει στο Λουξεμβούργο και από εκεί να καταλήξει στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου απελάθηκε για την Αυστραλία. Το ’42 του επετράπη η επιστροφή στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, το πλοίο στο οποίο επέβαινε τορπιλίστηκε, με αποτέλεσμα να βυθιστεί. Ο Μπόσβιτς βρήκε τραγικό θάνατο σε ηλικία 27 ετών, μαζί με άλλους 41 επιβάτες.

Λογοτεχνία
Συγγραφέας Ulrich Alexander Boschwitz
Μετάφραση Μαρία Αγγελίδου
Επιμέλεια
Σελίδες 304
Διαστάσεις 14 x 20,5 εκ.
Χρώμα Μονόχρωμο
Εξώφυλλο Μαλακό
Ημερομηνία έκδοσης 13/11/2019

Γράψτε μια αξιολόγηση

Σημείωση: η HTML δεν επεξεργάζεται!
    Κακή           Καλή

Captcha

Γιάννης Αντωνιάδης - bookfeed.gr


Ο Ότο Ζίλμπερμαν είναι η προσωποποίηση του ανθρώπου της εποχής, ένας κυνηγημένος και ένας κατατρεγμένος από την ιστορία άνθρωπος, ένας ήρωας του καιρού του που πασχίζει να παλέψει για την επιβίωσή του. Ο άνθρωπος αυτός, αφού έχει χάσει την περιουσία του μετά από ταξιδιωτικές περιπλανήσεις για να ξεφύγει από τον κίνδυνο της σύλληψής του, τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με το στοίχημα της μη απώλειας του μυαλού του, η οποία θα αποτελούσε ταφόπλακα για τη ζωή του. Οι στιγμές είναι κρίσιμες και εκείνος πλέον, εκτός από το Τρίτο Ράιχ που επιθυμεί να τον εξολοθρεύσει βλέποντας στο πρόσωπο του όπως και στο πρόσωπο κάθε Εβραίου έναν εχθρό του έθνους, αναμετριέται και με τις ίδιες του τις αντοχές να μην υποκύψει στις απειλές τους και να ζήσει μακριά από όλα αυτά. Κινεί γη και ουρανό για να μην πιαστεί στα δίχτυα του καθεστώτος και αντιστέκεται με όποιες δυνάμεις του έχουν απομείνει στη φαρέτρα της υπομονής του.


Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο


Ο Ταξιδιώτης — Ούλριχ Αλεξάντερ Μπόσβιτς: Η μόνη αλήθεια είναι το κυνήγι, η φυγή.

ohthatbookblog.wordpress.com

Στον Ταξιδιώτη δεν αναδύονται με την ακρίβεια μιας κοινωνικής τοιχογραφίας οι αιτίες που η Γερμανία παράδοθηκε στον ναζισμό. Κανένας χαρακτήρας δεν σέρνεται κάτω απ’ τον εξηγητικό, πολυεστιακό φακό των μεγάλων αφηγητών της Exileliteratur, καμία συνεκτική θεωρία δεν ξεπροβάλλει παρηγορητικά κι ίσως μάταια, για να μας προμηθεύσει με έναν οδικό χάρτη, έτσι που να σιγουρευόμαστε, καθώς θα τη διαβάζουμε, ότι μια τέτοια φρίκη θα πάψει οριστικά να είναι εφικτή. Ωστόσο, υπάρχει κάτι το αναπόδραστα επείγον στο κείμενο του Μπόσβιτς. Κάθε πρόταση βαραίνει από τον επιτακτικό ενεστώτα χρόνο των γεγονότων, που δεν ταυτίζονται απλώς με το παρόν της αφήγησης, αλλά γλείφουν με τη δηλητηριώδη θέρμη τους λέξη προς λέξη τις αράδες αυτού του βιβλίου. Η Νύχτα των Κρυστάλλων δεν έχει προλάβει να εξακοντιστεί στο πίσω μέρος των αναμνήσεων του Ζίλμπερμαν αλλά και του δημιουργού του, κι οι δύο τρέχουν να ξεφύγουν. Η παροντική επιμονή του κειμένου, η ανεπεξέργαστη υφή του —η απουσία φροντίδας του πρωτοτύπου από τον συγγραφέα και τον επιμελητή αφήνουν μια τέτοια επίγευση—,  το ασθματικό τρεχαλητό που εξιστορεί, αυτά συνιστούν τις μεγάλες αρετές του.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο


Διαβάσαμε τον «Ταξιδιώτη» του U. A. Boschwitz

debop.gr

Το μυθιστόρημα  του Ulrich Alexander Boschwitz αφηγείται την περιπέτεια ενός διωκόμενου Εβραίου. Ο πρόωρα χαμένος συγγραφέας, σε ηλικία μόλις  είκοσι επτά ετών, γράφει ένα συγκλονιστικό κείμενο, το οποίο θα μπορούσε να είναι το αφήγημα της «μοναδική μοίρας» χιλιάδων Εβραίων.

«Ο ταξιδιώτης» είναι ένα πολύτιμο λογοτεχνικό ντοκουμέντο που εκδόθηκε πρώτη φορά το 1939 και αποτελεί την πρώτη καταγεγραμμένη σε μυθιστόρημα μαρτυρία για τη Νύχτα των Κρυστάλλων. Ένας φόρος τιμής στο μαζικό πογκρόμ που αποτέλεσε το πρώτο βήμα για την συστηματική δίωξη και μαζική δολοφονία των Εβραίων σε όλη την Ευρώπη.

Διαβάστε ολόκληρη τη δημοσίευση εδώ:


Σχόλιο από την Areti Georgilis
 

Έπεσα τυχαία πάνω σε ένα βιβλίο που το είχα απορρίψει, όταν το πρωτοείδα, από τα προγραμματισμένα προς ανάγνωση "Ο ταξιδιώτης" του Ulrich Alexander Boschwitz(εκδόσεις Κλειδάριθμος, μτφρ. της εξαιρετικής Μαρίας Αγγελίδου).
Ένα αριστούργημα του 1939, μαρτυρία για τη Νύχτα των Κρυστάλλων, με ήρωα έναν Εβραίο επιχειρηματία που προσπαθεί να σωθεί και αναζητά καταφύγιο στα τρένα.

Ταξιδεύει ασταμάτητα, χωρίς προορισμό, μετακινείται με μανία από τρένο σε τρένο, από βαγόνι σε βαγόνι, περνά τον χρόνο του γνωρίζοντας καινούριο κόσμο στις αποβάθρες, στα κουπέ των βαγονιών και στα εστιατόρια των σταθμών. Σε άλλους ανοίγεται, άλλους τους προσπερνά χωρίς κάποιο ιδιαίτερο λόγο, με άλλους κλείνεται στον εαυτό του από φόβο, απλώς επειδή μπορεί να του έριξαν ένα περίεργο, δυσεξήγητο βλέμμα, άλλους τους πληγώνει και τους αφήνει.

Διαβάστε ολόκληρη τη δημοσίευση εδώ:


 

 

  • Κωδικός Προϊόντος: 84214
  • ISBN : 978-960-461-985-6
  • Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
  • 15,50€
  • 13,95€

Ετικέτες: Ο ταξιδιώτης